X
 
 

Казусът "Цецка е мъж": Комплексарщина и простотия

17271 36
photo of Казусът "Цецка е мъж": Комплексарщина и простотия
Снимка: БГНЕС
Факт е, че Цецка Цачева не е особено симпатична кандидатура. Факт е, че е била член на БКП. Факт е, че почти не се е случвало да изразява собствено мнение. И е факт, че просто не е това, което повечето българи искат и си представят като свой президент.

Тоест, напълно са оправдани настроенията на неодобрение, недоволство и неудовлетвореност от избора на ГЕРБ.

Има обаче един фактор, който особено ще навреди на Цецка Цачева, без тя да е виновна за него и без да заслужава да бъде атакувана в това отношение. В допълнение на всичко горепосочено, Цецка Цачева е жена.

Има причина жените в политиката да са толкова малко. Да не сме имали истински, не служебен, премиер жена и президент жена.

Преди дни авторитетното издание Foreign Policy публикува проучване, което заключава, че има пряка връзка между отношението към жените в една държава и нейния икономически просперитет, стабилност и сигурност.

За щастие, България е доста по-напред в сравнение с много други страни по отношение на статуса на жените. Въпреки това обаче си остава срамната статистика, че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, а на жените не се плаща толкова, колкото на мъжете.

Връзката с конкретния казус обаче е една друга особеност - публичното и непублично говорене за жените в политиката у нас. Ако не сте си го поставяли за цел, поставете си го - разгледайте коментарите за мъжете политици и за жените. Веднага прави впечатление колко по-жлъчни, вулгарни, остри и откровено отвратителни са каментарите за жените. Коментари, които, гарантирано, няма да срещнете по форуми на други страни извън региона.

В случая с Цецка Цачева основен лайтмотив в реакциите не е толкова каква липса на качества има тя, а колко, как да се изразя по-меко, "спорен" външен вид има. Защото явно това е от първостепенно значение и това е нещо, което е в реда на нещата да се обсъжда с всевъзможни грозни и унизителни епитети.

"В ислямизацията на Европа може би не всичко е съвсем лошо. Цецка Цачева в бурка е доста по-приемливо от Цецка Цачева без бурка"

"Ако Цецка Цачева стане президент, то поне президентът ни ще е мъж"

"Бойко Борисов се чудел мъж ли да избере или жена за кандидат президент и накрая избрал Цецка Цачева"

"Цецка се записала в предаването Пълна промяна, но отказали участието й, защото са непосилни такива промени..."

... са само част от тези коментари. И те говорят повече за обществото, което ги изрича, отколкото за човека, към когото са отправени.

Никоя жена не заслужава подобно грозно отношение. То е индикация за тежка комплексарщина, селяния и простотия. То е пример за това колко сме недорасли в това да имаме претенции към нещата, които зависят от нас, а не към онези, които не зависят.

Радан Кънев: Цачева не показва воля и способност да започне борбата

Пред нас има много тежки предизвикателства и това, че доминиращата партия иска да си премери мускулите, да наложи тотален личен контрол...

Вие, които стоите самодоволно зад монитора и коментирате как изглеждала Цецка Цачева, по-красиви ли сте? И по-щастливи ли ставате, когато обидите и унизите някого? Цачева виновна ли е за начина, по който изглежда? Виновни ли сте вие? И какъв селяндур трябва да си, за да привеждаш като основен аргумент за това, че някой "не става" външния вид?

За щастие има хора, които го разбират. И има и по-други коментари:

"Българската интелигенция съди за кандидат-президента по външния вид, а за миските по умствения капацитет. Нещо много сбъркано има тук"

"Цялата ни онлайн интелигенция не можа да стигне по-далеч от това, че Пеевски не бил слаб, Бойко не бил ерудиран, а Цецка не била красива"

Отблъскващата истина обаче си остава. В България е пълно с комплексиран планктон. Цецка Цачева и да стане, и да не стане президент, разликата няма да е особено съществена, това ще мине и ще замине. С комплексарщината обаче, която ни мори чудовищно, ще има да се борим още много дълго време. И чак когато я преборим и израстнем до висотата на аргументираните и интелигентни оценки, тогава вероятно ще се появи и такъв кандидат.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Тя е Tante Цецка (Parteigenosse) или Тетка Цецка (партийний товарищ), но и за ЧЕП НА КАЦА НЕ СТАВА ! Бойко сменяй я с Кристалинчето, която е готова на всичко що е кокал .
 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Бойко : "Който и да бяхме посочили, щеше да стане президент". И биде посочен Мухльо Педераст ! Сега пък поради липса на магаре е посочено "Бостанското плашило Цецка" . НЯМА РАЗЛИКА !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  В тая цялата статия не разбрах защо като е грозна да не го кажем на глас ? АМИ ГРОЗНА Е БЕ, МНОГО Е ГРОЗНА, освен това е и недоклатена , озлобна и ТЪПА. А каква по кофти комбинация от НЕДОЕБАНА, ТЪПА и ГРОЗНА жена, пък боло то и Цецка Цачева? НЕ разбрахте ли че не става и гербаджията си изкопа гроба ?
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  тази на снимката е киликанзер та дрънка
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Оди после разправяй че не е мъж! Даже ми заприлича по нещо на бай Тошо! Абе, тая да не му се окаже извънбрачно!!! Всъщност кога е родена "героинята"? Знаем ли къде е хойкал Тошо по това време???
  : 6 !
 • Анонимен 14.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Боже, Боже, това не може да вярно, тази е по-тъпа, жалка и долна от криСталинка и боковица взети заедно, с тази феноменално глупава и проста селянка, бащата на нацията, тиквоций велики - простака на републиката, може да удари големия шлем - пълен провал с червени кремълски кранти боковица, криСталинка и майката на нацията, надеждата е час по-скоро да останем кръгли политически сираци, дай Боже!
  : 6 !
 • Др. Мата Хариева 14.3 Др. Мата Хариева преди 3 години Профил на трол?
  Ама , разбира се , че в ''семейството'' на Цачева има страшни ненормалности ! Нима е възможно да се съмняваме в последните данни от ''Позитано''20 , където работят такива висококвалифицирани ''учени'' по тези въпроси ! След детайлно проучване се оказва , какво че,синът на Цачева е роден от нейния съпруг, който,за малко , е щял да умре в виж още ›› родилното !!/ Справка - бай Парашкев санитаря/..... Разследването продължава ! За подробности търсете -''Позитано''20 , Таско Ерменков / агент Радулов / ! Нема лабаво.....
  : 2 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Е кой ще гласува за този караконджул на снимката?
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Да гласуваме за Трайчо Трайков! Единственият про-български (и про-западен) кандидат. Всички останали кандидати са слуги и роби на Владолф Путлер. Да не забравяме защо г-н Трайков беше уволнен от първото правителство на мафиота Борисов (най-личният български роб на Владолф Путлер), което си е атестат за качество.
  : 26 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  13.1 Ей едноок педераст, защо изоставяш Драгалевския циганин ?
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 12 ДуПеСе да се закрие преди 3 години Профил на трол?
  Злобните коментари са към политик, така че се съмнявам да има нещо общо с изброеното от авторката.
 • Октомври Н.Р.Б. 11 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  Въпросът с Антикомунизма в България го разделям на две части/ лично за мен си/.1 част е Реалноста , а тя е такава без значение аз какъв съм и който е да е било , а Фактите такива каквито са.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  кой се интересува какво мислиш, червена гнидо безродна
  : 8 !
 • Октомври Н.Р.Б. 11.2 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  А , Фактите са такива каквито са. Единственият АНТИ/ президент/ на евро/атлантическа Р.България дето не е бил член на Бкп е стоянов. Същият е син на Легионер , КОЙТО ОБАЧЕ НЕЗАВИСИМО , че е бил в затвора в крайна сметка е ПРЕМИНАЛ НА О.Ф. позиции. Станал е Дегенерат на Каузата си.Как иначе стоянов ще е завършил елитна гимназия ? Такива са Фактите
  : 13 !
 • Октомври Н.Р.Б. 11.3 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  И ВСИЧКИТЕ антикомунисти*ки НЕ СА НИКАКВИ анткомунисти*ки , ЗАЩОТО Комунисти*ките СА ОКОЛО ТЯХ , ПРЕД ТЯХ И ЗАД ТЯХ. Ей такива като 11.1 и 10 Може ли ти да бъдеш антикомунист*ка и да си приятел/ка с инджев или да стоиш зад пръмова/к ? АМА НЯМА КАК , но ето тези седят и са доста ИЗБИРАТЕЛНИ и такива като любомирова спуснат нещо и те се Н8СИРАТ.
  : 11 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Само Трайчо Трайков е избираем - останалото е московски еничар.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Ей едноок педераст, защо изоставяш Драгалевския циганин КостоФФФ ?
  : 0 !
 • Октомври Н.Р.Б. 9 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  Ама в последното време всички сте изтръпнали относно членството на цачев/а/ в Бкп. Ами и р.п е член на Бкп и бб също и главчев също и така нататък.Членове на Бкп/ дегенерати*ки. От Клана на Враговете на Народа * 89 , същите тези на който ти н*щожество любомирова си им съучастничка.
 • Октомври Н.Р.Б. 9.1 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  Ами как да не е съучастничка тази любомирова ? Така , тя подчертава , че цачев/а/ е бил*а член*ка на Бкп , ама да така е , но никога не съм я видял , да подчертава , че и р.п е също толкова член на Бкп и бб също и който се сетите. Тези дето не са били членове на Бкп са били членове на Бзнс , а към не то от такива семейства. Всичките БЕ. ВСИЧКИТЕ БЕ.
  : 19 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  А ваш Трайчо не беше ли и той момче за поръчки на Боко? Също като Рамадан, дойде ли време за избори се еманципира, минат ли изборите, тича да цуне ръка на генерал-доктор професора.
 • Октомври Н.Р.Б. 8.1 Октомври Н.Р.Б. преди 3 години Профил на трол?
  Точно така , ето този алекс лично заради мен е защитавал много комунисти/ки дегенерати*ки като бб , р.п от мен. Пази ги като писани яйца. Такива са подобните , те дори не са и антикомунисти*ки. Тоест те са на принципа / Нашите комунисти*ки са добрите такива , ама другите са толкова лоши. Те разбира се не са никакви комунисти*ки ,те всичките са дегенерати*ки и Врагове на Народа.
  : 16 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Такова "момче за поръчки" беше, че Боко го изгони, веднага след като Т. Трайчев му каза, че не си изпълнява поетите ангажименти пред ЕС за интерконекторите, които Боко /по кремълско нареждане!/ не е построил и до ден днешен! Никого не можеш да излъжеш 5 - не сме късопаметни!
  : 7 !
Нагоре
Последно в Актуално