Кирил Петков и Асен Василев: Големият въпрос, трудният отговор

14518
Кирил Петков и Асен Василев: Големият въпрос, трудният отговор
Снимка: БГНЕС

Победата на "Продължаваме промяната" (ПП) в третите за 2021 година парламентарни избори безспорно е впечатляваща. Все още продължават анализите тип "защо така стана", но като доста открояваща се линия може да се посочи едно нещо – Кирил Петков и Асен Василев успяха да намерят приемлив език и да общуват най-пълноценно спрямо показаното от всичките си опоненти. Което обаче в никакъв случай не значи, че отговарят възможно най-пълно по всички теми.

Например – здравната тема. В условията на коронавируса, тази тема, по мое мнение, е най-важната. Досега от "Продължаваме промяната" единствено заявиха подкрепа за зеления сертификат, но по-тихичко. Логично, в държава, където 8 от 10 души не се ваксинират, да заемеш твърда позиция преди избори значи да се самоубиеш политически. Но сега вече няма място за тишина – щом ще управляваш, трябва да си готов да вземаш непопулярни решения. Решения, които няма да се харесат, но са необходими!

В този ред на мисли, Кирил Петков и Асен Василев дължат отговори на следните въпроси:

1. Как гледат на коронавируса? В смисъл, за тях това е проблем, който заради обективни обстоятелства (какви?) вече ще става все по-лек и незначителен или точно обратното – заради обективни обстоятелства (какви) ще става все по-сериозен и ще са необходими все повече усилия за овладяването му? Защото поне досега не изглежда вирусът да става по-малко заразен – с всяка следваща мутация той се усъвършенства, включително в това да преодолява ваксините (ОЩЕ: НАШ УЧЕН ОТ СТАНФОРД ИЗРАЗИ СЕРИОЗНИ ОПАСЕНИЯ КАК ЕВОЛЮИРА КОРОНАВИРУСЪТ). За щастие още не може да го прави на общо основание с ваксинирани, но има достатъчно много неваксинирани, където да вилнее, да еволюира и да става още по-съвършен от негова гледна точка.

2. Според визията им каква е опасността за обществото от коронавируса (отговорът на първи въпрос), каква ще е здравната им политика? Първо, по отношение чисто на коронавируса – мерки и цели? Второ – по отношение на здравеопазването и как то да не спира да работи дори при натиск от страна на коронавируса?

Искрените отговори на тези въпроси ще ги видим според това кой ще стане здравен министър. Не какво биха казали Петков и Василев в което и да е интервю, а кой ще е човекът, който ще трябва да носи отговорност. Там ще си проличи. Крайно време е картите да бъдат свалени на масата!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com