X
 
 

Кой ще научи мундарите да пазят чистота?

7915 2
photo of Кой ще научи мундарите да пазят чистота?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
...И чистим ли чистим, и чистим... Прекрасна и благородна кампания, насочена към опазване на околната среда и почистване на родните или любимите места - "Да изчистим България заедно". Впечатление обаче прави, че всичко, което се случва у нас, е леко и много зорлян. И после се снимаме ли снимаме, и снимаме... Пък се хвалим колко много отпадъци сме събрали. Това не е за хвалба, драги, а за оплакване.

И така. Първо, противно на всички християнски ценности, кампанията е организирана на един от най-големите празници за християните - 14-ти септември - Кръстовден. На този ден хиляди вярващи се стичат до манастира в Родопите, за да се помолят за здраве. А и най-малките знаят, че на такива големи празници не се работи и се спазва строг пост. И какво като изчистим България заедно? Какво ще се промени? Това е все едно да накараме хората от всяка професия да работят по един ден в годината и да им кажем "Браво!" за добре свършената работа. Второ, ако продължаваме да организираме подобни кампании, все повече ще стимулираме онези, които цапат. Щом има кой да им събере боклука, те "що да се напрягат" и да го изхвърлят в коша. Напротив, точно в обратен ред трябва да се мисли.

Учениците в Крушари събират захвърлени отпадъци в края на всяка седмица

Вече трети пореден петък над сто ученици от първи до осми клас на средното училище „Христо Смирненски“ в Крушари се включва...

Да се направи кампания, с която да бъдат накарани мундарите да спрат да цапат, да се промени самосъзнанието им, да се научат да пазят. А не всички останали, които цяла година се стремят да изхвърлят отпадъците си само на посочените за целта места, днес, утре, вдругиден или който и ден да било, да чистят отпадъка на другите, които и след 14-ти септември ще продължат да цапат. Жалко е, че планетата си отива заради купищата боклуци, които се трупат от немислещи граждани, но пък и не може вечно някой да поема отговорността на други. Защото даденият с тази кампания пример е пример само за примерните. А останалите, на които не им пука, ще продължат да изхвърлят отпадъци, където им попадне и без да се замислят, защото манталитетът на голяма част от българите е на принципа "плащам си да ми чистят, значи мога да си цапам".

И накрая, за да има резултат от подобни инициативи, те не трябва да са пожелание и само в рамките на ден. А точно обратното - за да има възпитателен ефект, е необходимо такива кампании да бъдат задължителни и за млади, и за стари, за да се научат, че не са сами на тази земя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Авторката, самосъзнанието не се променя и обикновено нищо задължително не става! Трябва да се управляват интересите, но това не е за тъпи мутри!
  • българин 1 българин преди 4 седмици Профил на трол?
    Поредната куха кампания, малко реклама, може би малко усвояване и присвояване и ето ти изчистихме България, дрън-дрън та пляс, първо, най-големият боклук е на жълтите павета и трябва от там да се почне и до крак да се изчисти, след това възпитание и санкции за кретените, които замърсяват околната среда и душевния комфорт, това решава проблема и чистене не е нужно.
Последно в Актуално