Кой ще научи мундарите да пазят чистота?

9373
Кой ще научи мундарите да пазят чистота?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

...И чистим ли чистим, и чистим... Прекрасна и благородна кампания, насочена към опазване на околната среда и почистване на родните или любимите места - "Да изчистим България заедно". Впечатление обаче прави, че всичко, което се случва у нас, е леко и много зорлян. И после се снимаме ли снимаме, и снимаме... Пък се хвалим колко много отпадъци сме събрали. Това не е за хвалба, драги, а за оплакване.

И така. Първо, противно на всички християнски ценности, кампанията е организирана на един от най-големите празници за християните - 14-ти септември - Кръстовден. На този ден хиляди вярващи се стичат до манастира в Родопите, за да се помолят за здраве. А и най-малките знаят, че на такива големи празници не се работи и се спазва строг пост. И какво като изчистим България заедно? Какво ще се промени? Това е все едно да накараме хората от всяка професия да работят по един ден в годината и да им кажем "Браво!" за добре свършената работа. Второ, ако продължаваме да организираме подобни кампании, все повече ще стимулираме онези, които цапат. Щом има кой да им събере боклука, те "що да се напрягат" и да го изхвърлят в коша. Напротив, точно в обратен ред трябва да се мисли.

Учениците в Крушари събират захвърлени отпадъци в края на всяка седмица

Вече трети пореден петък над сто ученици от първи до осми клас на средното училище „Христо Смирненски“ в Крушари се включва...

Да се направи кампания, с която да бъдат накарани мундарите да спрат да цапат, да се промени самосъзнанието им, да се научат да пазят. А не всички останали, които цяла година се стремят да изхвърлят отпадъците си само на посочените за целта места, днес, утре, вдругиден или който и ден да било, да чистят отпадъка на другите, които и след 14-ти септември ще продължат да цапат. Жалко е, че планетата си отива заради купищата боклуци, които се трупат от немислещи граждани, но пък и не може вечно някой да поема отговорността на други. Защото даденият с тази кампания пример е пример само за примерните. А останалите, на които не им пука, ще продължат да изхвърлят отпадъци, където им попадне и без да се замислят, защото манталитетът на голяма част от българите е на принципа "плащам си да ми чистят, значи мога да си цапам".

И накрая, за да има резултат от подобни инициативи, те не трябва да са пожелание и само в рамките на ден. А точно обратното - за да има възпитателен ефект, е необходимо такива кампании да бъдат задължителни и за млади, и за стари, за да се научат, че не са сами на тази земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com