X
 
 

Кой ще поеме отговорност за бездействието си?

7596 6
photo of Кой ще поеме отговорност за бездействието си?
Снимка: Pixabay.com
Българската обществено-политическа среда е изключително благодатна почва за разсъждения над абсурдите в едно общество. Пишейки този коментар, прехвърлям в мозъка си множеството теми, които е важно да бъдат засегнати. Обикновено задавам въпроса, кой ще понесе отговорност за действията си, с които е довел до някакъв сериозен проблем и как всичко се размива в една колективна безотговорност.

Рядко обаче се питаме, кой ще  поеме отговорност за бездействието си? Поводът да напиша този коментар е поредното жестоко убийство на дете и най-вече реакциите след него. Причините са доста по-дълбоки и засягат цялостната ни представа за изграждане на нормално общество.

Няма да се спирам с конкретика на въпросния примат, който е пряк извършител на гнусното престъпление. По-скоро ме интересува генезисът, развитието и най-вече бройката на подобни субекти. Да, такива винаги ще съществуват, защото всяка норма има отклонения.

Но истината е, че този случай не е изолиран, а е само синдром на много по-сериозен проблем. Профилът на подобни престъпници в България твърде често се припокрива - неграмотни, необразовани и първични. И тук идва логичният въпрос - кой ще поеме отговорност за изграждането на подобна вредяща биомаса, която не се съобразява с никакви обществени порядки  и се намира извън всякаква дефиниция за нормалност?

Особено по малките населени места, престъпността и терорът изобщо не са рядко и изолирано явление. И така, стигаме до тежкия въпрос - кой допусна това да се случи? Институционалната безпомощност и безвремие са безспорен факт и сринатото доверие към "всичко държавно" е показателно.

Но е крайно време отговорност да бъде поема и от "крайния потребител", сиреч всеки един от нас. Ние сме виновни за израстването на функционално неграмотни, агресивни и безполезни примати в обществото ни. Ние сме виновни за надпреварата с един кон за главен прокурор и отвореният път към "Гештапо". Защото кой мислите има полза от показни "акции срещу престъпността", при които обаче не е заловен нито един ръководител на организирана престъпна група? Един друг подобен телевизионен герой с показни акции, сега е начело на държавата - за n-ти мандат.

Също така, ние сме виновни и за липсата на всякакви алтернативи, заради политическия си и обществен инфантилизъм, който се изчерпва с догми и нихилистичен поглед към света. Неслучайно и не задавам въпроса  - кой ще понесе отговорност, защото такъв винаги ще се намери. И виновността в случая не е задължителна - нужен e просто пример, че "се върши работа". Ние сме виновни за всичко случващо се, защото продължаваме да го търпим и подминаваме. Поемането на отговорност е съвсем друга работа, като тук не става въпрос просто да някой да понесе вина, а да бъдат предприети мерки за решаването на същностните проблеми.

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  И излиза , че Другарят Октомври е истинският зелен , а той по днешната терминология е завършен ксенофоб. И съвсем правилно. Другарят Октомври е завършен ксенофоб към Враждебните мигранти/ки И успоредно с това и Интернационалист. Другарят Октомври е разбил на пух и прах Пропагандата на BABYLON в неговата глава. В условията на Империализъм не може да има Интернационализъм. А , вавилонската Пропаган виж още ›› да поставя на 1 место най Агресивното същество на Земята, като му придава някакви Божествени качества Върхов и тотален /Македонизъм/. И затова всичко изглежда Абсурдно.
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами така е , но ти от коя страна на Барикадата си ? Така , а зашо обиждаш Приматите ? Те не изнасилват и убиват малките си . И ако все пак се случи подобен случей в стадо А то извършителят примат ще бъде убит и то мъчително.А , ако избяга то ако намери стадо Б ще бъде убит като мигрант. Приматите са агресивни и Безстрашни воини и си бранят ревностно земята. Обаче най Агресивното същество на Земята виж още ›› е човека.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Приматите НЯМАТ структури допуснати по неясни правила в нарушениЕ на Конституцията до власта като Антибхк и подобни. И сега колко интересно ще се случи. Тези структури сега първи ще тръгнат да го зашитават този определен от беленски като примат/ крайно НЕРЕДНО/. А , къде са пък зелените първи да скочат срещу това определение /примат/ ? Ами дали и самият беленски не е приятел и съратник с и на тях виж още ›› ?
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Прост народ слаба държава. Нали въведохме парите следват ученика, нали при 45% функционално неграмотни се вдигат заплатите на учителите предизборно . Нали цар ББ опростява сметки за вода и ток предизборно , нали пращаме за консули хора със съмнение за нарушители на закона, нали във почти всякасхемаимаизамесен представителна структурите - за това се получава.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Системата генерира Безхаберност към всичко освен в случейте на лично забогатяване и то при тези имащи тази възможност .В случея с Нас тя е Компрадорско неолиберална и вавилонска. Замяната на едно лице с друго може да доведе до някаква промяна ,но само по вертикала. Ако се удари Системата по Хоризонтала то тогава ще се появят и решенията и за случей като този.
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Задачата на казионите журналисти/ки и техните гости е винаги една и СЪЩА. Да отклоняват Народа/ Член*5/ от намирането на верните решения за неговото настояще и бъдеще като го профанизира с цял набор инструменти. И за това са и съучастници/чки на Враговете на Народа. По този начин формулиран от теб в началото и последвалото инфо то ще бъде използвано именно от Съучастниците/чките.
  : 1 !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...