Конграчулейшънс! И да живее международното положение

7666
Конграчулейшънс! И да живее международното положение
Снимка: БГНЕС

Доста от нещата, които се случват в българската политика, звучат като виц, но не са. Последното подобно е избирането на Бойко Борисов за председател на парламентарната комисия по външна политика.

ОЩЕ: Борисов оглави външна комисия в парламента, Пеевски вече е член на правната (ВИДЕО)

Няма как да знаем причината за това, защото никой не си направи труда да ни обясни с какво Борисов е най-подходящ за този пост. Дали защото е дипломат с опит на международния терен? Или пък е стратег, успешно прокарал концепцията за Западните Балкани, които бяха във фокуса на българското европредседателство, състояло се по негово време?

Нито едното, нито другото. Просто Борисов продължава да търси броня, чадър, убежище, в което да прекара колкото може по-спокойно времето, в което ще се занимава с политика.

Въпросната комисия е добра за него по няколко причини. Първата е, че той като лидер на ГЕРБ много държи точно неговата партия да има най-силна европейска подкрепа. Да държи монопола в контактите с ЕНП. И точно по тази причина Мария Габриел му е толкова важна. Тя има и кариера в тези среди, и семейни връзки, и лични приятелства, които могат да бъдат полезни за спасяването на Борисов, когато това се наложи.

Сега тя е външен министър и вицепремиер и като такава при всякакви важни външнополитически дела трябва да се стикова с комисията в Народното събрание (НС). С Борисов начело това ще ѝ е лесно. При парламентарен контрол пък логично е въпросите към нея да идват главно от членове на тази комисия. А ако тя е председателствана от нейния патрон, няма да има за какво да се тревожи Габриел - безметежно ще си изкара времето, докато стане премиер.

Борисов има и друг интерес - бидейки председател на комисията по външна политика, той рязко се отдалечава от парливите проблеми, свързани с неговите три мандата и предизвикали бурни обществени реакции - асфалти, обществени поръчки и прочие неща. Външната политика е доста далеч от рязането на лентички по всевъзможни обекти, за които може да бъде разследван. Тя е буквално спасителен остров за човека, под чието ръковоство страната трайно заседна сред най-бедните, а монополистите си правят каквото си поискат с населението дори и до ден-днешен.

Хубавото за него е и това, че имайки Екатерина Захариева за заместник-председател на комисията, няма да му се налага много да се напъва - тя ще върши цялата работа, все пак е бивш външен министър.

И не на последно място, бидейки на такава позиция, бившият премиер ще може да се потупа по гърдите, когато България влезе в Шенген. Неговата реална заслуга е минимална, но именно той ще бъде в предните редици. Тогава ще има някакво основание да се обърне към сподвижниците си със своето култово "Конграчулейшънс". Добре познаваме и другите му полиглотски изяви - че всички тука парле ву франсе, голамата спасиба също. Стотици пъти ни е идвало под килима да се скрием, защото излагациите пред чужденците бяха ежедневие.

Еспертизата на бившия премиер в дипломацията вероятно е също толкова задълбочена, колкото и експертизата му в балета, примерно. Но това не му пречи да излезе напред. А за да го прави спокойно, трябва да има позиция, от която първо да козирува на големите началници в Брюксел, след което да им направи онова, дето и досега си го е правил - "с 200".

Добрата новна е, че заседанията на комисиите се излъчват пряко. И всички ние ще можем отново да се насладим. Анонсите са обещаващи.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com