Космическата дивотия на Слави Трифонов

17155
Космическата дивотия на Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

В политика все изглежда много сложно, но всъщност е много просто и гнусно. Основните положения там са следните:

1. Интересът, който защитава съответният политик и дали от това има полза и за обществото.

2. Как политикът да убеди хората да гласуват за него, че да може да защити въпросния интерес. Тук най-баналното и работещото е моралът - казано простичко "аз съм честен, вервайте ми".

Точно това "вервайте ми" успява да примами толкова много хора. Защото хората са емоционални, а не рационални същества. Ние вярваме в доброто - целият ни бит е такъв. Добрият ще победи - така растем, преди да разберем, че на този свят не е точно така. Само че семената на "доброто" са засети в невинните ни детски душички и много хитреци това го знаят, за да го ползват в подходящ момент. И кокошчиците кълват - те вярват, че доброто все някога ще победи!

Да погледнем сега случаят "Слави Трифонов" и как лидерът на "Има такъв народ" обясни защо избра Николай Василев за премиер, след като дотук мантрата му и тази на партията му е, че ще постъпват правилно! "Предложението за министър-председател на “Има такъв народ”, а и всички наши предложения, са базирани на експертни качества. Предлагаме хора, които могат да свършат работа", пише Трифонов във Фейсбук.

И сега да свалим маските - каква работа да свърши Василев, г-н Трифонов? Тази работа, дето я свърши с приватизацията? "(...) представям си как отличничка от Колумбийския колеж, с магистратура от Мерилендския университет и с допълнителни квалификации от Оксфордския университет като Наталия Митева може да има нещо общо с необразован човек като Бойко Борисов". И Николай Василев от 1999 г. притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Защо тогава като кажем "приватизация" в България и се появява неистово желание за саморазправа при доста хора?

Да видим сега и тази логика на Слави Трифонов: "След като Христо Иванов е бил министър на Бойко Борисов, това означава ли, че "Да, България” са ГЕРБ 2? След като кандидат-премиерът на ГЕРБ Даниел Митов е бил заместник-председател на партия ДСБ, която сега е част от "Демократична България”, това означава ли, че ГЕРБ са “Демократична България” 2? А Мая Манолова, след като е била заместник-председател на Парламента от БСП - какво означава? “Изправи се, Мутри, вън” са БСП 2 ли?"

Отговор: "По делата им ще ги познаете". Едва ли има човек, който да не го е чувал - перефразирано е от Библията, Матей, 7 глава: "От плодовете им ще ги познаете". За да схване обаче всеки, който не схваща, пускам по-разширен цитат: "Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове. Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън. И тъй, от плодовете им ще ги познаете".

За да не е чак толкова сложно и описателно - когато резултатът е лош, изхвърляш и търсиш кой и какво може да доведе до добър резултат. Повтарям - Николай Василев какво свърши с приватизацията? Какво свърши с ОПАК, та да няма проверки и глоби? Защото Христо Иванов при Борисов опита да направи съдебна реформа и като не стана, подаде оставка! Сравнението издиша. Виж, сравненията за Даниел Митов и Мая Манолова имат повече смисъл - само трябва да си спомним как се отзоваха на позициите, в които са сега! Пък и е хубаво като мажеш, нещо все пак да е истина.

Експертните качества са важни, но не струват нищо, когато възнамеряваш да пазиш интерес, който не е на обществото. И Слави Трифонов не може да убеди никой, че като избира Николай Василев за най-важния пост в изпълнителната власт, е избрал добро дърво, което ще дава добър плод. Но в политиката всеки ход, всяко действие има смисъл с оглед постигане на някаква цел. А каква е целта сега - добруването на България или да дойде на власт някой, който иначе няма как да го стори директно, защото твърде много хора ще са отвратени и вместо това една по-малка дивотия ще им се види приемлива за разлика от космическата дивотия?

За финал - БСП вече заговори как няма да върне трети мандат, ами ще прави правителство около приоритети, за които има съгласие. По този повод припомням кой в последно време (последните години) почна да говори за такова правителство - ТУК, КОЙ го официализира преди Коледа в края на 2018 година (аферим) и кой го повтаря по телевизиите като има възможност. Кое сега е по-миризливо, та да хапнем от другото?

Един въпрос - Слави какво ще прави, ако ГЕРБ хване да подкрепи правителството му и да гласува "против" всяко действие на този кабинет, което не се харесва на Борисов и компания? Тогава КОЙ управлява?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com