Крадци на свобода

5806
Крадци на свобода
Снимка: iStock/Guliver

В спора се ражда истината – сентенция, стара като света. Не и обаче за тези, които желаят да съществува само една истина – тяхната.

Точно такъв, при това много черен пример, е случилото се с популярния български блогър и журналист Татяна Кристи. За всички, които я познават добре, беше страхотна изненада, че тя буквално замлъкна за цели 3 седмици в социалната мрежа Facebook. В крайна сметка се оказа, че това се е случило далеч не по нейно желание.

Да клатим държавата – зверски!

Сега е европредседателството, време за джангър. Това било казано в "един завод" от военния сектор, според военния министър Красимир Кар...

Принудителното мълчание бива наложено от социалната мрежа поради "неспазване на стандартите на общността" – трактовка, с която са се сблъсквали мнозина потребители на уж "най-голямото поле на свободно изразяване". Причината – споменаването на думата "гей". Само че ключовата подробност е, че Кристи го прави, като коментира цитат пак от Facebook на известния депутат от "Атака" Магдалена Ташева, която в социалната мрежа се подвизава с името "Магда Ташева". А блокадата идва, след като Татяна започва да събира данни за материал – защо толкова често Facebook блокира профилите на известни граждански активисти като главния редактор на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" Атанас Чобанов, на карикатуриста Христо Комарницки, на Манол Глишев, на Самуил Петканов, на адвокат Николай Хаджигенов.

Само който не се е опитвал да комуникира директно с Facebook не знае колко трудно е това. Социалната мрежа на практика не предоставя леснодостъпна обратна връзка извън платформа с предварително написани "често срещани въпроси и отговори". "Повече яснота ще се намери в мъглявината Андромеда, отколкото в критериите за блокиране на Facebook, което е добре дошло за всяка нечистоплътна измет с власт. Единственото ясно нещо в тези така наречени стандарти е, че те често се използват като бухалка срещу свободата на словото в недемократични държави. България не е единствената, но е единствената страна в Европейския съюз, където подобно блокиране съществува на такава скала", казва самата Татяна. Така започва и нейната битка да си върне правото да говори свободно.

Заради тоталното блокиране на профила ѝ, Татяна започва свое разследване и стига чак до МВР и ДАНС – с въпрос дали в България действат финансирани от ГЕРБ и "Обединени патриоти" тролове, които да докладват на Facebook профилите на неудобни за властта хора и те биват блокирани. Троловете търсят нецензурен език, думи, свързани с хомофобия, ксенофобия, неща, свързани с нацистки символи – дори и в кавички, включително и снимки или видеа, научава от своя горчив опит самата Кристи. Когато го намерят, следва доклад до Facebook – за "нарушаване стандартите на общността". А там докладът се оценява от "нископлатени оценители (ревюъри)", които са назначени от подизпълнител (трета страна), не директно от Facebook. Съответно шансът такъв оценител да види "контекста" е изключително малък.

По-страшен обаче е друг въпрос на Кристи към службите – дали ДАНС знае за такива тролски центрове, използвани от властта? Отговор още няма, споделя тя самата. И е убедена след комуникация с официално лице на Facebook (г-жа Стефани Чен) – "когато се играе така на едро, причината въобще не са троловете! Причината е договорка между правителството и Facebook!".

Измамата в клипа за европредседателството

Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед - така е озаглавен официалният клип за европредседателството на България, което на практи...

Опитът по света

Социалната мрежа отдавна е обвинявана, че си сътрудничи с недемократични правителства. Най-скандалното посегателство на Facebook върху свободата на сдружаване - едно от неотменимите човешки права - беше когато в Русия мрежата блокира страницата на протест в защита на дисидента Алексей Навални. Това тя направи по молба на правителството на Владимир Путин през 2014 година под предлог "неразрешен протест". В държави като Пакистан и Индия, Facebook редовно уважава молбите на правителствата и блокира критици на властта – особено журналисти като Мохамад Анас, виден критик на управляващата партия, на филмовия режисьор Гуатам Бенегал и други. Определени хора са блокирани само за споделяне на сатира или сатирични карикатури. В Пакистан граждански активисти и защитници на свободата на словото бяха блокирани през 2014 година от Facebook, причинявайки лавина от възмущение. Facebook редовно блокира и профили на критици на кралското семейство в Тайланд, изброява Татяна Кристи.

Очевидно е, че основателят на компанията Марк Зукърбърг няма проблем с ограниченията на свободата на словото за сметка на бизнеса в определен географски регион. Facebook иска необятния пазар на Китай и няма нищо против да прави отстъпки по отношение на свободата на словото там. Facebook дори предложи на китайското правителство да направи продукт за цензуриране на забранени теми в Китай. Под претекст за "позволяване на дебат" Зукърбърг казва: "It’s better for Facebook to be a part of enabling conversation, even if it’s not yet the full conversation" (По-добре е Фейсбук да помогне на разговора, дори когато това не е пълният разговор).

Дали българската държава стигна до състояние на непълен разговор? За мнозина това отдавна е така. Показателно е как реагира вчера, 10 януари, "успелият млад мъж" и депутат от ДПС Делян Пеевски след искането на Съюза на издателите в България Европейската комисия да започне официална проверка къде изчезна свободата на словото в България. Точно тази реакция обаче е окуражаващ сигнал на надежда – така, както са и думите на Татяна, след като принудителното ѝ изгнание във Facebook беше прекратено: "След моето разследване, на България са ѝ сложили червен флаг (бел. ред. – Facebook) – като страна с голяма тролска активност срещу критиците на властта и ще разследват". Надежда има – но само ако натискът върху репресивната държава се превърне в "постоянен парализиращ общ национален протест".

Люба Кулезич: Цветан Василев искаше да свали Борисов заради нетърпим рекет

Цветан Василев искаше да свали първото правителство на Бойко Борисов, защото положението от гледна точка "рекет” беше нетърпимо. ...

Автори: Татяна Кристи и Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com