Мъчението Бургас - Варна трябва да спре

14883
Мъчението Бургас - Варна трябва да спре

В последните години се осъществиха редица важни инфраструктурни проекти. Магистрала "Струма", магистрала "Марица", магистрала "Люлин", беше завършена магистрала "Тракия", работи се по магистрала "Хемус", по план пък през следващата година трябвало да е готов и тунелът под Шипка. Безспорно все полезни неща.

От инфраструктурна, от икономическа и особено от туристическа гледна точка обаче буди недоумение пасивността по отношение на проекта за магистрала "Черно море".

Всеки, който е пътувал към Северното Черноморие, знае за дългите, безкрайни и мудни колони от автомобили. Задръстванията между Бургас и Варна са ежедневие и са толкова зловещи, че на човек му се отщява да почива на север само при мисълта за тях.

Не е нормално да взимаш 400-те км. от София до Бургас за 3 часа, а 100-те км от Бургас до Варна - за 2.

Не е нормално главният основен път между най-големите ни черноморски градове да прилича на пътя между селата Горно и Долно Нанадолнище.

Не е нормално стотиците хиляди български и чуждестранни туристи, които пътуват за Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър и всички останали курурти на север, да бъдат подлагани на мъчението да пъплят извънградско в жегите все едно са по софийските булеварди в час пик по време на протест, катастрофа или ремонт.

И не е нормално държавата да не смята това за приоритет.

Китайци имат интерес да строят магистрала "Черно море" и тунела под Шипка

Към момента най-сериозен интерес от китайски компании се заявява за АМ "Черно море", тунела под Шипка и пътя Русе - Свиленград, но по-с...

От туристическа гледна точка много по-наложително е завършването на магистрала "Черно море" от това на магистрала "Хемус". Защото иначе влизаме във филма, в който стигаме бързо до Варна и Бургас, но след това ни чакат часове мъчителни задръствания, за да отидем където и да било.

Проектът за "Черно море" е на поне 45 години и е странно как за това време никой не разбра какво ключово значение има тази магистрала. По последни данни изработването на проект ще се финансира по новата програма "Транспорт", но българското Черноморие се е нагледало на "планове" и "проекти".

Магистрала "Черно море" е не по-малко важно транспортно начинание от останалите и не заслужава това пренебрежително отношение. Българският туризъм не заслужава това пренебрежително отношение. Стига сме мъчили туристите и бизнеса по Северното Черноморие, защото не можем да си позволим евентуалните негативни последици.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com