X
 
 

Не НАП - държавността е изхакана!

11042 20
Не НАП - държавността е изхакана!
Снимка: iStock/Guliver
Понеделник вечер – скандалче. Този път, с може би най-големият хакерски пробив в историята на държавните институции на България. Според вестник „Капитал“ и Mediapool става въпрос за данни на милиони български граждани и фирми – огромен обем. А държавата вече си призна, че е имало хакерски пробив – лично чрез вътрешния министър Младен Маринов.

Дотук добре – но някои аспекти от този случай показват политическа украска. Първо, според проучване на Actualno.com, българските медии, които са получили сигнала за данните – от руски имейл, са на първо място "Капитал" и Mediapool. Поне засега не сме открили друга медия, до която да е бил пратен сигналът за успешната хакерска атака.

Второ – моментално последва искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, защото пробивът е в НАП. Това е поредно такова основание, като лично за мен най-сериозното е апартамента от кръстника и как КПКОНПИ не откри нищо нередно, а прокуратурата ОЩЕ проверява и си трае! Но натискът идва точно когато централна тема за властта е сделката за F-16.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката

"От руски домейн е изпратело съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървъ...

И всъщност точно заради това има определена неяснота какво става. Медии, явно свързани с прозападно финансиране, оказват натиск върху кабинета в момент, в който се оформя прозападна военна сделка. Звучи абсолютно нелогично – но също толкова нелогично беше постоянно ходещият Цветан Цветанов да си иде заради натиск от САЩ.

Така стигаме до следната ситуация – или говорим за пример за наистина хибридна война, в която никой не е този, който се представя и картината е ясна само на крайно ограничен кръг хора, а управляващите пак са изправени на нокти и зад кулисите трябва да правят отстъпки за това или онова пред няКОЙ, което не позволява абсолютно акуратен анализ, или говорим за класически пример да се покаже за пореден път некадърността на сегашната управление с надеждата най-после тиквите, известни като избиратели, да преминат в следващ етап на еволюция. Вие си изберете – и докато го правите, не забравяйте, че освен всичко друго вчера окончателно се забави реализацията на българската част на "Турски поток". Кълбото от интереси е здраво заплетено и едно е ясно със сигурност – България е едно от полетата на ожесточения глобален сблъсък на Запада и Изтока, като пълният разпад на държавността не ни позволява да защитим нашите национални интереси на първо място – вместо това биват защитавани чужди, според ситуацията и конкретното надмощие, което има определена страна. В този ред на мисли последната ни грижа е, че някой може да разбере дали сме подали данъчна декларация или не – въпросът е ще можем ли някога да защитим своето?

п.п. Разбира се, това може и да е вътрешен сблъсък - например хора, които са притискани от управляващите, да си го връщат и да ги предупреждават, че може да се защитават!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 11 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Абе орааа що сте тооолкова найвни вееее....бокй мафията ще управлява дражавата до гроб.......
 • Анонимен 10 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Мафията си има държава управлявана от СИК Мафиот, подържана от далавераджия финансов министър и извозвана от шофьора на Мето Илиенски !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  През уя ми е за базата данни и за държавата...аз съм в Холандия от 30 години...
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Най-вероятно това е поредният номер на мутрите от властта! След като копираха и промениха целия архив на МВР, после си преправиха Търговския регистър, сега и данните в НАП! Разбира се, че и машинното гласуване е вредно и опасно, но не въвеждат гласуване по пощата, нито мажоритарно! Въртят ни като синджирче на пръст и ни крадат, а ние броим мухите! Беден и тъп народ сме!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Всичко е един цирк случващ се ден преди дебата за машинното гласуване.Целта е да ни уверят,че всичко свързано с машини и компютри е несигурно и може да се хакне.Демек никакво машинно или електронно гласуване!Вижте в кои медии се разпостранява инфото - медииите на властта, символа на журналистиката!Наивници.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Бай Хой всичко ще открие и тия около него , Дани Острото с неговия Бял хакер , шофьора на Мето Илиенски , Владко Горанон назначен от Пеевски ,Мария Гаргамел световно известен компютърен спец ,изобретила е операцията стокиране , Цецка и Цецко - мозъчен тръст "Добри Терпешев " и така нататък, Ангелкова -гуруто на туризЪма Капацитетите са толкова много ,че не мога да ги изброя всичките...
 • Анонимен 6 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Еййй ГЕРБ с нови методи - като телефонните измамници 😄😄😄. Вдигнали са левел милите те!!!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  До ратификацията за покупката на Ф16 очаквайте още "саботажи и подривни действия" от руснаци, а до премахване на машиното гласуване още действия на хакера!!
  : 9 !
 •  ciklop50 6.2 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  6.1 Дядо Циклопчо, ти май че пак се насра !
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ха така, толкова служби,ГДБОП, МВР и какви ли не чиновници с огромен бюджет май не са в час. Чия е отговорността?
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Когато на важни държавни длъжности се назначават "партийни калинки", тези неща неизбежно се случват! Забравихте ли търговския регистър? После беше епопеята с е-винетките. Сега е НАП. Утре ще е някоя друга държавна служба. Защото назначените "експерти" са назначени, за да получават "блага" от държавата, а не да вършат експертна работа! Същото важи и за машинното гласув виж още ›› ане - за начина на избиране на фирмите и експертите и за липсата на каквато и да е отговорност!
  : 3 !
 • сектант 4 сектант преди 7 месеца Профил на трол?
  Качвай бе - мамата им разкатай - заслужават си го боклуците
 • клюкар 4.1 клюкар преди 7 месеца Профил на трол?
  Споко, хакерът е с бели намерения. Даже и жена си има. А колко скапана е държавата изобщо няма да коментирам. Собствените ѝ граждани я наричат Територията и Кенеф и с право. Според мен племенните съюзи са по подходяща форма за управление на публичните ресурси на този етап.
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това е работа само на Тиквата и неговите атлантически приятелчета. Играят си на хакери-макери, за да прикрият пак некви сделки за милиярди!Както стана с търговското регистърче - изтриха каквото трябва!
 • ха ха ха 3.1 ха ха ха преди 7 месеца Профил на трол?
  "Let the corrupted games begin." :)
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Публикувай без да ги чакаш!Еваларка пич,еваларка и дълбок поклон
Нагоре