Не НАП - държавността е изхакана!

12695
Не НАП - държавността е изхакана!
Снимка: iStock/Guliver

Понеделник вечер – скандалче. Този път, с може би най-големият хакерски пробив в историята на държавните институции на България. Според вестник „Капитал“ и Mediapool става въпрос за данни на милиони български граждани и фирми – огромен обем. А държавата вече си призна, че е имало хакерски пробив – лично чрез вътрешния министър Младен Маринов.

Дотук добре – но някои аспекти от този случай показват политическа украска. Първо, според проучване на Actualno.com, българските медии, които са получили сигнала за данните – от руски имейл, са на първо място "Капитал" и Mediapool. Поне засега не сме открили друга медия, до която да е бил пратен сигналът за успешната хакерска атака.

Второ – моментално последва искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, защото пробивът е в НАП. Това е поредно такова основание, като лично за мен най-сериозното е апартамента от кръстника и как КПКОНПИ не откри нищо нередно, а прокуратурата ОЩЕ проверява и си трае! Но натискът идва точно когато централна тема за властта е сделката за F-16.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката

"От руски домейн е изпратело съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървъ...

И всъщност точно заради това има определена неяснота какво става. Медии, явно свързани с прозападно финансиране, оказват натиск върху кабинета в момент, в който се оформя прозападна военна сделка. Звучи абсолютно нелогично – но също толкова нелогично беше постоянно ходещият Цветан Цветанов да си иде заради натиск от САЩ.

Така стигаме до следната ситуация – или говорим за пример за наистина хибридна война, в която никой не е този, който се представя и картината е ясна само на крайно ограничен кръг хора, а управляващите пак са изправени на нокти и зад кулисите трябва да правят отстъпки за това или онова пред няКОЙ, което не позволява абсолютно акуратен анализ, или говорим за класически пример да се покаже за пореден път некадърността на сегашната управление с надеждата най-после тиквите, известни като избиратели, да преминат в следващ етап на еволюция. Вие си изберете – и докато го правите, не забравяйте, че освен всичко друго вчера окончателно се забави реализацията на българската част на "Турски поток". Кълбото от интереси е здраво заплетено и едно е ясно със сигурност – България е едно от полетата на ожесточения глобален сблъсък на Запада и Изтока, като пълният разпад на държавността не ни позволява да защитим нашите национални интереси на първо място – вместо това биват защитавани чужди, според ситуацията и конкретното надмощие, което има определена страна. В този ред на мисли последната ни грижа е, че някой може да разбере дали сме подали данъчна декларация или не – въпросът е ще можем ли някога да защитим своето?

п.п. Разбира се, това може и да е вътрешен сблъсък - например хора, които са притискани от управляващите, да си го връщат и да ги предупреждават, че може да се защитават!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...