Нека престъпниците бъдат малко по-коректни

12263
Нека престъпниците бъдат малко по-коректни
Снимка: БГНЕС

Новината за убития в родния му Ботевград Владимир Пелов, избягал с гръм и трясък от Софийския затвор по Великден, гонен единствено от чистачката, събуди цялата държава днес.

След като МВР призна, че имало данни за бягството на Пелов още от миналото лято и след като месеци наред изповядваше олимпийския принцип, че е важно участието, а не победата (С прословутата реплика на вътрешния министър "То е като на футболен мач – не е важно губим ли, важното е да се стараем"), мащабните издирвания в крайна сметка не дадоха резултат.

Убиха един от избягалите затворници от Софийския затвор в центъра на Ботевград?

При стрелба късно снощи, в центъра на Ботевград, е бил застрелян мъж, а друг е бил сериозно ранен. Според първоначална, неофициална ин...

Свикнали да мислим, че престъпниците се крият усърдно от закона и първата им работа е да избягат в чужбина или поне да са възможно най-далече от полезрението на полицията, сметнахме за логично обявяването на двамата бегълци за международно издирване. Уви, това стана поредният рухнал мит в родната борба с престъпността.

Оказа се, че престъпниците изобщо не виждат смисъл нито да бягат надалеч, нито да мигрират към топлите страни. Те спокойно могат да си се приберат у дома, да си се разхождат в родния си град и да си живеят живота. Като Пелов, който от цял месец си бил в Ботевград, но някакси убягнал на органите на реда, та трябваше да го убият, за да сигнализира за себе си.

В защита на полицията, естествено, трябва да кажем, че хората имаха желание. Потвърди го дори директорът на ОДМВР – София ст. комисар Георги Георгиев, който обяви: "Ако знаехме къде се намира, щяхме да го заловим". Когато обаче издирваш беглец, който най-вероломно се крие и те затруднява, няма как.

В защита на полицията трябва да изтъкнем и още един факт по случая. От МВР обясниха, че не са могли да засекат Пелов, защото той си бил пуснал брада и ходел със суитшър и шапка.

МВР обеща да не нарушава правата на Пелов, ако той се предаде

Всички права на Владимир Пелов ще бъдат спазени, ако той се предаде. Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. "Издирването ...

Това вече е наистина долно поведение. Редно е всички престъпници да престанат да си сменят външността, когато се укриват от полицията, защото по този начин отново я затрудняват. А органите на МВР трябва да инструктират всички затворници да бъдат коректни и така добри да се разхождат във вида, в който са избягали. С тези неочаквани и изненадващи мръсни номера криминалния контингент срива реномето на МВР напълно незаслужено и полицията изглежда абсурдно и нелепо, без да е виновна за нищо. Защото тя е направила всичко необходимо - "постарала се е".

Затова призоваваме към повече такт, разбиране и коректност от страна на престъпниците. Нека те престанат да се крият, за да разбере МВР къде са и да може да ги залови, когато бягат, да бягат поне в съседния град или малко по-надалеч, и нека не се дегизират, защото това допълнително затормозява полицията, която иначе дава всичко от себе си.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com