Нов компютърен вирус се разпространява като настинка

10272
Нов компютърен вирус се разпространява като настинка
Снимка: Thinkstock

Учени от Ливърпулския университет са създали компютърен вирус, който за първи път показва, че зловредният софтуер може да заразява Fi-Wi мрежи и да се пренася по въздуха от място на място като обикновена настинка, пише Forbes.

Безжичните входни точки отдавна се смятат за слабо място в мрежите, които често се оставят незащитени с пароли или криптиране. Досега обаче не съществуваше вирус, който може да атакува Wi-Fi мрежа.

Учени идентифицираха опасен компютърен шпионски вирус

Експерти по компютърна сигурност заявиха, че са открили вирус, който е настроен за кибер шпионаж и е засегнал правителства и компании...

Вирусът, създаден в лабораторията на Ливърпулския университет, е кръстен от създателите си Chameleon. Поведението му е като на болест, която по време на епидемия се разпространява бързо в градовете с гъста населеност, където точките за достъп са близо една до друга. Компютърните инженери са симулирали епидемия в Белфаст и Лондон и са установили, че в по-гъсто населената британска столица, свръзаността на устройствата е с по-голямо значение от пропускливостта на входните точки.

Зловредният софтуер е бил в състояние да избягва откриването си и да установява кои входни точки в близост до моментното му местоположение са най-малко защитени.

Повечето антивирусни защити охраняват крайните устройства, каквито са лаптопите, таблетите и персоналните компютри, като търсят зарази в интернет или в устройствата, но не и в мрежата. Специалистите са създали Chameleon така, че да стои само в мрежата, оставайки невидим за програмите за сигурност. В момента научният екип използва данните от изследването си, за да създаде защитен софтуер, който може да идентифицира риска от кибератаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com