"Обединителят" Радев кара като буквалист-комунист

25585
"Обединителят" Радев кара като буквалист-комунист
Снимка: БГНЕС

В открито, публично изявление, настоящият президент на България Росен Плевнелиев, чийто мандат свършва в края на януари следващата година, предложи на бъдещия президент Румен Радев да състави служебно правителство още сега. За да е всичко законно, Плевнелиев се съгласи да „ратифицира“ избора на Радев. Румен Радев обаче отказа, защото по Конституция било работа на Плевнелиев сега да направи кабинет – когато Радев официално стане държавен глава, тогава той ще прави служебен кабинет.

Коментар на редактора

Борисов протегна ръце към абсолютната власт

"Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един...

Ситуацията със служебното правителство е описана в чл. 99 в Конституцията. В точка 5 от този член пише, че ако няма съгласие за ново правителство в рамките на все още действащ парламент, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и определя дата за нови парламентарни избори. В точка 7 обаче пише, че „в случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство”. Само че задача номер едно на служебното правителство е да извърши подготовка за предсрочни избори!

Конституцията НЕ Е свещена крава. Тя е писана от хора, а хората правят грешки. Колизията в случая е ясна – за какво ни е служебно правителство, което да работи по-малко от месец? Какво ще свърши то, след като по дефиниция трябва да подготви избори, а назначаващият го президент не може нито да разпусне парламента, нито да назначи дата за избори?

Крайно безотговорно от страна на Румен Радев и явно стоящата зад него БСП е да отказват протегната ръка за обединение в този момент и да си играят на буквалисти. Какво точно очакват комунистите като „кален номер“ от Плевнелиев – че ще промени по свое усмотрение кабинета, който Радев би предложил ли? Как ще стане това, ако се направи публично, пред камерите на всички медии?

БСП сега издават звуци като едни добри розовички приятели на човека точно преди Коледа как Плевнелиев нарушил Конституцията, защото не спазил буквата. А къде в Конституцията или в законите на България пише, че Румен Радев, който сам си каза, че още не е встъпил в длъжност, може да излезе с обръщение към нацията като президент по Българската национална телевизия преди да е официално встъпил в длъжност? Радев плати ли за това нещо, както би се изискало да плати всеки гражданин, които иска да го чуе нацията от националния ефир?

Има ли българска мечта?

Има ли българска мечта? В сградата на Независим театър в София този въпрос зададоха и си зададоха емблематични българи*, които на акаде...

Вместо обединение, БСП сега иска да трупа политически дивидени. Корнелия Нинова и хората около нея обаче забравят, че на президентските избори Радев спечели и защото на много хора им писна от глупостите на Борисов. На хората също толкова бързо ще им писне и от глупостите на БСП, ако пак решат да повтарят опита „Орешарски“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com