Откриха точното място, където Цезар е бил убит

11885
Откриха точното място, където Цезар е бил убит

Юлий Цезар е един от най-известните владетели в света. Велик римски пълководец и политик, лидер, писател, личността му е впечатлявала още от времето, в което е живеел (100-44 г. пр. н. е.), впечатлява и до днешни времена. Вчера стана известно къде точно е завършил живота си знаменитият управител, след като е бил брутално убит.

Мястото на убийството на Юлий Цезар е открито при разкопки в Рим, извършвани от испански археолози от Испанския национален изследователски съвет. Те са почти сигурни, че великият владетел е загинал в местността Марсово поле, недалеч от първия римски каменен театър Помпей. Учените стигнали до този извод, след като намерили на мястото на разкопките циментова плоча, която със сигурност няма връзка с вътрешността на постройката и представлява своеобразен паметник на някой от великите личности на Античността.

Постаментът е три метра широк и два метра висок. Археолозите са на мнение, че той е поставен там от наследника на Цезар – Август, в памет на знаменития пълководец и негов вуйчо.

Разположението на плочата потвърждава теорията на историците за това, че Цезар е бил председател на заседание на Сената и е бил убит, докато е заемал принадлежащото му според статуса място.

„Винаги сме знаели, че Юлий Цезар е бил убит на 15 март, 44 г. пр. н.е. в курията на Помпей, тъй като за това свидетелстват писмени източници. До настоящия момент обаче тези данни не бяха потвърдени с археологически находки“, коментира Антонио Монтеросо от испанската група археолози.

Гай Юлий Цезар е убит от група заговорници, като се смята, че предварителната уговорка между тях е била всеки да нанесе по един удар в тялото на лидера с остри дървени пръчки, каквито са били използвани по това време за писане. Твърди се, че в извършването на убийството са били замесени около 60 души, като в крайна сметка Цезар е бил прободен 23 пъти.

Само една от всички рани обаче се оказва смъртоносна, се споменава в писмените исторически източници от миналото.

Археолозите не са съвсем сигурни дали пробождането действително е било смъртоносно, или Цезар е умрял от загуба на кръв. Тъй като все още няма други артефакти, даващи повече яснота за убийството на пълководеца, учените явно все още ще продължават да спорят за точната причина за неговата кончина.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com