X
 
 

Парадният фронт срещу "Популиста Слави" се отвори

28588 31
photo of Парадният фронт срещу "Популиста Слави" се отвори
Снимка: БГНЕС
Обиграни социолози вече сложиха умело Слави в графата популист, от която излизаш или никога, или когато си платиш. Трифонов взе да бъде обясняван чрез познати политически наративи - той е като прехода на журналиста Волен Сидеров към "Атака", от Валери Симеонов по СКАТ към НФСБ, от Росен Петров към онзи безумен гастрол при Бареков с клетви и знамена в студиото, както и самия Бареков. Прокарва се следната теза: дежа вю е цялото нещо, вече сме го гледали, знаем как започва, как завършва, тези неща стават през няколко години, всичко е наред.

Само че с просто и несоциологическо око, каквото доста хора имат, все пак се вижда ясно, че има немалка разлика между Трифонов и горните, дори по първоначален престиж и влияние. Има и една неочевидна - че в социологическите агенции знаят, че той нито има, нито ще изгради навици да си плаща за проучвания, което автоматично значи и, че не бива да бъде приветстван. Ето ви първата дефиниция: популист е всеки, който мегаломански си науми, че може да говори директно с народа, без да дава сребърници за социлогическо посредничество. Но и да не си популист пак няма да мине номера - тогава например ще се окаже, че нямаш харизма. 

Но дайте да видим кои идеи все пак са популистки и дали наистина са. 

На предна линия е споменаваният много пъти 1 лев на глас. Дори Борисов, който прие това - а защо го прие ще стане дума друг път - признаваше, че това е популистка мярка. На пръв поглед, наистина е: партиите надават вой, че правенето на политика - местни структури, пресконференции, организация на изборите - струва пари, и ако нямат държавни пари, ще попаднат в лапите на лобита и мафии, тъй като все отнякъде трябва да се финансират. Това е така обаче само по епруветъчна логика. Защото всъщност ставаше друго: партиите едновременно си ползваха сладките държавни пари и едновременно ползваха още по-сладките пари на мафията и от това на всички им ставаше хубаво и пребогато. Аз разбирам, издържайки се само от субсидия, партиите да са управлявали прозрачно и точно, без да въртят гъвкави кръстчета около обръчите от фирми, нанизвайки закон след закон в тяхна услуга, но някога някъде ставало ли е това? Така че тук може пък да има ефективен ход - и той е партиите наистина да бъдат тикнати към олигархията в още по-голяма степен, за да може още по-ясно да лъснат зависимостите им. В известна степен Трифонов всъщност би могъл да разчисти терена за "Биволъ" и разследващата журналистика, ако я има - да правиш политика ще става все по-трудно и ще изисква все по-голяма близост с мафията. А и не е да нямаш алтернатива: може например просто да си останеш беден. Така че ще трябва да избират. А ние знаем кое ще изберат. 

Второ: мажоритарният вот. Действително, ще стане голям хаос. Но в същото време може да се окаже за предпочитане пред сегашната идея за депутат. В момента депутатът, в масовия случай, е пасивен приемник на общите директиви на партията и по правило единствените закони, които се гласуват "по съвест" са, когато стане дума за тютюнопушенето. Забележете тази фраза - "по съвест". Тоест какво - съвестта има значение само когато палиш цигара и гласуваме маловажен закон, а за всичко друго, ако не е по съвест, се гласува по какво? По команда? По лоби? По "квото ми казаха?". Какво добро въобще може да кажеш за Народно събрание, което е въвело фразата "по съвест" като за някакво най-рядко изключение? Така че непредсказуемата анархия на мажоритарния вот може да е огромен риск, но не виждам по-голям риск от масовата идея за депутата фикус, който последните 30 години вдига отмаляла ръка по заповед и с това се изчерпва иначе лукративния му престой в парламента. 

Трето: изборът на главен прокурор с гласуване. Е, в Ивангешовия контекст, необходимо ли е да защитаваме тази идея? 

Четвърто: намаляване на депутатите на 120. Със сигурност в държавата има цели 120 души, които са против - онези 120, които ще си тръгнат. Не по съвест.  

Пето: задължително гласуване. Това е единственото място, където нещата са на кантар. Принципно е ясно, че задължителното гласуване ще неутрализира твърде неприятни неща: корпоративен вот, вот с автобуси от други държави, партийна обвързаност от работещи в държавната администрация, гласове в сумрачни махали, които се продават много лесно и много бързо и пр. В същото време човек би трябвало да има правото да си запази достойнството и да не избере никого, ако просто не иска, ако ще от това, че не избира, да прецака и себе си, и държавата. И да не е длъжен дори да ходи до урните, за да маркира "никого".

От това нито следва, че Трифонов е шанс за спасение, нито че поисканото от него ще се осъществи, нито че ще се осъществи както трябва. Следва обаче скромният и предпазлив извод, че той има право на политически живот и има право на политически провал - права, от които се възползваха далеч по-брутални типове и по далеч по-смазващ начин, поне засега. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 26 потребители
 • Анонимен 20 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Славчо ли? - Популист, циник и тъпанар!!!!
 • Анонимен 19 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  аве пре 120 дупетяне -61 кворум ,само 31 ще взимат решения! това дзначи гробарите до гроба на България!!!
 • Анонимен 18 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Абе в тоя сайт само статии за Славун, как се борел за светлото бъдеще, срещу лошите, за народа, как бил по-малкото зло, как не бил чак толкова лош... Айде, нЕма нужда, моля ви се!
 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ще цитирам Олег Ковачев от 6 май 2017 г. · "Да кажа защо ненавиждам чалгаря Трифонов. Не само защото зарази цяло поколение с просташката си музика. Помня много добре как рева в ефир, когато убиха Васил Илиев – мутрата, разплакала хиляди български семейства. Нарече го прекрасен човек, помагащ на културата и спорта, подсмърчаше, защото се плашеше, че ще му спре кранчето с парите. Помня как се виж още ›› подигра с Дони, който искаше да палим свещи на прозорците си против мутризацията на България. Лицето Станислав Тодоров Трифонов отряза плитката от плешивата си глава на живо, за да иронизира певеца и композитора. После Славчо тръгна с охрана, после обикаляше България с брата на убития - Георги Илиев, за да прави концерти в памет на Васил Илиев. Сега някои глупаци твърдят, че Трифонов имал гражданска позиция! Че искал да промени статуквото! Наивни или тъпи са - преценете сами. Спирам да се занимавам с престъпници. "
 • Михаил 17.1 Михаил преди 2 седмици Профил на трол?
  Стига с тези ретро обвинения!На времето всеки искаше да бъде близо поне до една "мутра".Да Слави демонстрираше познанството си с тях ,за разлика от Иван Костов, Луканов,Татарчев,Филчев.А относно чалгата Пайнера е много по-виновен за силикона и т.н.Какво
  : 20 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Treperete sociolozi , beneficienti , podmazva4i , NE(zakonno) zabogateli i dokato imate vreme podobrete usloviqta v zatvorite . za6toto pak 6te trqbva da pomislite SAMO ZA SEBE SI ! Vie , tova go UMEETE NAI-DOBRE !polovinata ot glasuvalite na referenduma , daje da glasuvat za partiqta na Stanislav Trifonov , sa dostaty4ni , DA SI POLU4ITE ZASLUJENOTO ZA RAZSIPVANETO NA BYLGARIQ PREZ POSLEDNITE TRI виж още ›› DESET GODINI !
  : 4 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Аз искам да знам какво мисли Слави за АЕЦ Белене и за Южен/Турски поток или за по-кратко казано - за него руският интерес по-важен ли е от българския, както е за Сидеров, за Радев, за Нинова??? Това искам да знам. И в предаванията му поставян ли е поне веднъж въпросът за това, че руските фирми тук не плащат данъци, с което ни ощетяват всяка година С МИЛИАРДИ.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Злобен не грамотник, относно енергийните проекти няма значение откъде идват стига да са в наша полза,газ,нефт и ядрени реактори няма от къде да дойдат,и си набий в тъпата тиква че ядрената енергия е най евтината в света, за сравнение Англия, Франция и всички европейски държави имат по над 20 ядрени централи,а газ няма как да дойде от САЩ, между другото цяла Европа и половин Азия ползват Руски газ.
  : 6 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Субсидия от 1 лев на глас ще убие всички малки партии в полза на голямата. Така политически плурализъм, който е въздухът на демокрацията, ще бъде отнет на обществото. Това ще направи управляващите напълно да се самозабравят без реална опозиция и в крайна сметка ще превърне България в изостанала и бедна страна.
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Затова този 1 лев е абсолютен популизъм - обещаване на населението "благоденствие" чрез невъзможни и обречени методи, за които самият популист знае, че не стават, но използва наивността и простотията на електората. Тези милиони, които ще спестим от субсидията, ще ни бъдат извадени от джоба десетократно, като се окопаят само несменяеми и безнаказани политици.
  : 6 !
 • Анонимен 15.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Kakva demokraciq , be !? S 5, 10 leva na den li !?
  : 2 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Мажоритарната система е изключително опасна на българска почва. Би довела до тотален контрол над обществото от комуно-мутро-олигархичния октопод, под руско командване. В Народното събрание няма да може да се чуе нито един различен глас, няма да има кой да гласува против излизането ни от НАТО и ЕС. За мен Слави е таен лакей именно на това статукво. Затова можа да остане на екран толкова дълго - до виж още ›› пълно втръсване, освен на най-маргинализираната му и лумпенизирана част.
 • Ракия под 20 % , под 30 % води до .... 13 Ракия под 20 % , под 30 % води до .... преди 2 седмици Профил на трол?
  нали , не знаем , нали . А да ядем хубавото свинско , където нищо му няма . Абе , яж.
 • Анонимен 12 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  яку Ва! като мажоритарния в украйна- 8 неграмотни !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Слави, с основаване на нова партия или без партия, подобно на Зеленский в Украйна или Роналд Рейгън в САЩ, ако се кандидатира е възможно да стане следващият президент на България произлязъл от артистичните среди.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Много е далече Слави от Рейгън. Ето кратки данни за уникалния човек и президент Р.Рейгън: той получава добро образование като млад. Завършил е политология и социология. По случайност става актьор заради добрия си външен вид, висока фигура и силно изявени комуникативни способности. Служил е няколко години в армията във военновъздушните сили на САЩ, включително и през Втората световна война. Чете тр виж още ›› удове по история, икономика, политика и социология, така се усъвършенства и развива потенциала си. Избран е от икономическия конгломерат Дженерал Електрик за техен говорител, което не би могло да стане без висок интелект и задълбочени познания в енергетиката. Постепенно става обществено значима фигура. Избиран е на два пъти за губернатор на Калифорния и се прославя с хуманизъм и действия по разширяване самоуправлението на местните индианци. Като президент съдейства за бурно развитие на икономиката чрез редица изключително находчиви мерки, за които е поздравен специално от нобеловия лауреат – икономистът Милтън Фридман. През 1981 г. успява да прокара в Конгреса впечатляващи намаления на данъците. По време на президентството му инфлацията спада от 13,6% през 1980 г. до 4,1% през 1988 г., икономиката добавя 16 753 000 нови работни места, безработицата намалява от 7,5% до 5,3%, в допълнение нивото на бедните граждани спада от 14% до 12,8 %. По време на двата му мандата се повишават доходите на всички слоеве от населението, включително и тези с най-ниски доходи. Прокарва закони в полза на слепите и инвалидите, за компенсации на японците от американски произход, държани в лагер по време на Втората световна война, както и закон, с който се въвежда смъртно наказание за убийство, свързано с трафик на наркотици. В международната политика се прославя с отбранителната инициатива – спътников ракетен щит за защита (наречен шеговито „Междузвездни войни“) който обезсмисля някои руски нападателни оръжия и съдейства за разпадане на тоталитарната система. Баща на 4 деца, второто от които осиновено. И верен съпруг на Нанси Рейгън от 1952 г. до смъртта си.
  : 9 !
Нагоре