Прокуратурата – права, но и задължения

4018
Прокуратурата – права, но и задължения
Снимка: БГНЕС

"Независимостта обаче не е само право, а задължение и отговорност за всеки един от нас. Затова сме длъжни да я защитаваме като се произнасяме по съвест и закон, свободни от всякакво въздействие. (...) От съществена важност е да подчертаем, че единственото подчинение, което дължим, е на закона и собствената ни съвест". Това са изреченията в декларацията на прокуратурата след вчерашното ѝ Национално събрание, който най-много ме впечатлиха.

Впечатлиха ме, защото заговориха за свободата – вечната тема на Прехода ни, свободата и свободията. Свободата, Санчо, и върхът на копието! Нека погледнем този прословут връх:

Произнасяме се по съвест и закон, свободни от всякакво въздействие. Единственото подчинение, което дължим, е на закона и собствената си съвест. Добре – но прокуратурата не е ли държавен орган? А държавните органи не са ли инструментите, които работят, за да съществува една държава? Правовата държава не се ли формира заради волята на суверена, т.е. народа, от който произтича властта? И не излиза ли, че суверенът е този, на който държавните органи дължат подчинение, а неговата воля се изразява чрез законите, които пишат специално избраните за целта народни представители?

Но какво става, ако законите се пишат не в духа, заради който е народът е делегирал властта на избраниците си? В България докарахме нещата дотам, че под фундаментално съмнение да бъде поставен точно духът на справедливостта. Или по-експертно казано – върховенството на правото. Защо? Съвестта ли счупихме или законите? Или и двете – защото каквато ти е съвестта, такива ще са ти законите, толкова и ще ги спазваш?!

Изливането на тонове думи отдавна се е превърнало в бучене, което само оглушава. Без дела, които да ги подкрепят, думите губят стойност. Колко дела от тези, които наричаме знакови, спечели прокуратурата? Срещу колко от тези хора, за които има основание да се поразгледат необясними факти за живота им? С колко осъдителни присъди за корупция по висшите етажи на властта може да се похвали? Нали независимостта е и задължение - точно както българските граждани са задължени да плащат данъци, за да може българската правосъдна система да прави всичко възможно, та да ги защитава от всеки, независимо от политическата му и икономическа сила! Така ли е в България - ама наистина, така ли е?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com