Психическите разстройства вредят на ДНК-то

6291
Психическите разстройства вредят на ДНК-то
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Известно е, че голяма част от болестите днес се „отключват“ в резултат на високи нива на натрупан стрес. Въпреки че голяма част от занимаващите се с традиционна медицина специалисти не са съгласни с това твърдение, психолозите и привържениците на алтернативните методи за лечение смятат, че в основата на множество заболявания стоят точно психически и емоционални проблеми. Сега вече има и категорично доказателство в полза на това твърдение.

Учените успяха да докажат, че хората с психически разстройства се разболяват по-често от рак и диабет.

А вие бихте ли предоставили ДНК-то си за обществен достъп?

Великобритания търси желаещи да дадат образец от своя генетичен код, който ще бъде разшифрован и публикуван за свободен достъп в интерн...

Освен това депресията ускорява остаряването на организма, като въздейства на физическо ниво, скъсявайки специфични участъци от ДНК-то на човека, защитаващи молекулите от увреждания. Статия по темата е публикувана в научното списание Molecular Psychiatry.

„Душевната мъка, която изпитват хората, страдащи от депресия, води до „износване“ на човешкото тяло, ускорявайки неговото остаряване“, пояснява Йосин Верхувен от Амстердамския свободен университет в Холандия.

Специалистите стигнали до този извод, след като изследвали 1900 души, страдали от депресивно разстройство в различни периоди от своя живот, и 500 души, които никога не са били изпадали в депресия. Възрастта на изследваните била между 18 и 65 години.

Учените измерили дължината на т.нар. теломери в хромозомите на обхванатите в проучването хора. Това са специални участъци от хромозомите в ядрата на всяка клетка от човешкия организъм, които защитават ДНК-то от увреждания. При всяко деление на клетката теломерите стават все по-къси и когато се окажат недостатъчно дълги за ново деление, клетката умира.

Чия е главата на Анри IV и чия е кръвта по кърпата на Луи XVI?

Кръвта, пропила се в част от тъкан, съхранявана в декоративна тиква от XVIII век, принадлежи на френския крал Луи XVI, който бил обезгл...

Изследователите установили, че теломерите при хората, страдащи от депресивни разстройства, са по-къси от тези на здравите участници в изследването.

При това колкото по-силни били симптомите на психическото разстройство и колкото по-продължително съществувало то, толкова по-къси ставали теломерите.

Учените предполагат, че тези резултати могат да обяснят защо хората, страдащи от депресия и други психически разстройства, са по-податливи на различни заболявания, които обикновено се появяват с напредване на възрастта , като деменция, рак, диабет от втори тип и т.н.

Редактор: Анна Маринова

В САЩ забраниха патентоването на гени

Върховният съд в САЩ забрани единодушно, че човешките гени не могат да бъдат патентовани от компании, предаде БГНЕС. В същото време мо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com