Пускат първото устройство за управление на компютър само с очи

7028
Пускат първото устройство за управление на компютър само с очи

Миналата година по време на CES 2012 от компанията Tobii представиха контролера PCEye и интерфейса Gaze UI, които, използвани съвместно, позволяват осъществяването на управление на компютър само с движението на очите. За изминалата година компанията преработи и доусъвършенства технологията, която, за разлика от много други подобни разработки, вече може да бъде открита на пазара под формата на краен продукт.

Преди дни представители на Tobii обявиха, че имат готовност за започването на производство на устройство на име REX. То се свързва посредством USB порт към стационарен или преносим компютър, работещ под Microsoft Windows 8, и се прикрепва към предната част на дисплея. Използвайки усъвършенстваната версия на софтуера Gaze UI, контролерът REX позволява на потребителя да управлява компютъра само с поглед, без да му се налага съприкосновение с каквито и да било елементи за управление. Този контрол е възможно да се използва при изпълнението на по-голямата част от всекидневно поставяните на машината задачи.

Не хора, а компютри ще управляват офисите и предприятия в близкото бъдеще

Всички понякога негодуваме срещу шефовете си и казваме по някоя и друга недобра дума за тях (моля, шефовете да не четат). Скоро обаче н...

Системата позволява осъществяването на навигация в различни програми, промяна на мащаба на изображенията, избиране на отделни елементи от уеб страниците, придвижване нагоре и надолу, както и изпълняването на редица други действия.

Самото устройство REX е плоско приспособление с размерите на обикновена химикалка. То използва няколко вградени датчици, които проследяват положението и преместването на очите и главата на потребителя. Данните се предават чрез USB в компютър, където специализирана програма ги превръща в стандартни команди за управление. За разлика от PCEye, което просто разширява функциите на стандартната мишка и тъчпад, новото устройство REX и неговата софтуерна поддръжка са напълно самодостатъчна система.

Единственият недостатък на системата е, че към момента устройството може да работи само под Windows 8 и не е ясно дали ще има драйвери за по-старите операционни системи.

От Tobii възнамеряват първоначално да пуснат на пазара 5000 бройки от REX до края на 2013 година. Ако сега поръчате устройството, ще може да го получите на цена от около 1000 долара.

4 технологични бижута от Fujitsu

Идва Коледа. Време е да развържете кесията, а магазините – да направят подходящите промоции. Доказано е, че по Коледа харчим най-...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com