Радикална измет в Украйна: Путин призова едни, Фейсбук позволи похвали за други

23074
Радикална измет в Украйна: Путин призова едни, Фейсбук позволи похвали за други
Снимка: Gettyimages

"Ако виждате, че има хора, които искат на доброволни начала, още повече не за пари, да дойдат и да окажат помощ на хората, живеещи в Донбас – е, добре, трябва да ги посрещнете и да им помогнете да се озоват в зоната на бойни действия". С тези думи руският президент Владимир Путин одобри включването на доброволци във войната, която запали в Украйна.

Това, разбира се, било защото "западните спонсори" привличали наемници в Украйна. А военната пионка на Путин – Сергей Шойгу, моментално обяви, че вече имало 16 000 желаещи и множеството от тях е от Близкия изток. Какви ли ще да са тези хора – сигурно няма да са от "Ислямска държава", нали? Нямаше как да не си спомня за един материал на Reuters още от 2016 година – как режимът на Путин локализира потенциални джихадисти най-вече в Северен Кавказ и ги изпраща в Близкия изток, най-вече Сирия, за да не правят проблеми в Русия. Сделката е проста – руските служби не закачат радикализираните, но те не търсят изява в Русия и може да отидат в размирни райони като Сирия, като службите дори им помагат индиректно или даже директно, давайки им паспорти. Там, между другото, Русия подкрепи Башар Асад срещу терористите от "Ислямска държава" – или поне така тръбеше Путин. Чистеха руснаците Сирия от терористи, но и пращаха - сладък бизнес е вечно да се чисти ...

Сега, в Украйна, "православният" Путин, който не знае дори как да се прекръсти правилно, ще спасява украинците от нацизма с изметта, която предизвика куп ужаси в Близкия изток, криейки се зад оправданието "религия". Молодец, Вова! На война пушечно месо винаги е необходимо, а е уникално лош имидж да се връщат ковчези на твои войници в родината. Научил си го добре от американските провали да садят демокрация където не им е работа – Виетнам, Афганистан, Ирак. Много по-хубаво е с наемници - и то такива, за които никой не би се замислил дори да пролее сълза.

Интересно само тази джихадистка измет как ще различава кой е руснак и кой е украинец, като в Украйна масово се говори руски и от украинците? Може би ще минат едно бързо обучение по диалекти?

На война като на война – преди Путин да я подкара с брадатите доброволци, Марк Зукърбърг изплиска легена за пореден път. Във Фейсбук и Инстаграм ще може да се хвалят нацистите от "Азов", ако геройски пазят мирно украинско население от руските нашественици, но няма да може да се пропагандира идеологията на "Азов". Подбраните хвалби за "Азов" се допускат за избрани потребители – тези в Източна Европа. И всичко е само "временно".

Да повторим – може да се хвали организация, на която Фейсбук спря достъпа до мрежата преди само 3 години, защото е нацистка и расистка! Като вземе някой тийнейджър да почете хвалби за "героите от "Азов" и как бранят жени, деца и старци, какво ще си помисли този тийнейджър? Какво ще поиска? За какво ще почне да копнее?

Гасим огъня с огън! Само че тук не говорим за горящи ниви и гори, а за човешки живот. И създаването на почва, която да доведе до още смърт е престъпление. Не върви оправданието "ама то само малко и за малко". Да беше нещо уникално за компанията на Зукърбърг, да се учудя - но само си спомнете Франсис Хоугън и показанията ѝ пред Сената как се правят алгоритмите на социалната мрежа. Тя каза - идеята е да се засилва разделението и противопоставянето. Това създава най-силната емоция и помага да текат парички към създателя ѝ. Създава и друго - хора и общества, които се настройват все по-силно едни срещу други, докато не се стигне до безпределна омраза. А от омразата се раждат войните! И там падат големи печалби - за избрани.

Украйна не заслужава хвалби за "героите от "Азов". Това е най-сигурният начин да се принизи украинската кауза - за правото да имаш свободен избор, без някой сатрап като Путин вероломно да те хвърля в пламъците на войната, които поглъщат живота и бъдещето на милиони.

Историята ще съди най-добре. Но тази картинка за пореден път показва колко ужасно нещо е войната. На война всичко е позволено – явно е, че за 21 века цивилизация хората това не сме го зачеркнали. Кога ли ще проумеем, че заради омразата се раждат чудовища като Путин, като джихадистите и като "Азов"? И единствената разлика между тях е с какво и колко оръжие разполагат.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com