Роботът с най-съвършени крака

7585
Роботът с най-съвършени крака

Откакто роботите изминаха своите първи крачки – буквално, много малко промени са направени в конструкцията на краката им. Като правило краката на роботите се създават по проста схема с използването на шест електромотора – три за бедрата, един – за колената, и два допълнителни за глезените. И въпреки че тази конструкция е доста ефективна, тя създава определени ограничения в движението на роботите. Изследователи от японския университет Васеда имат ново предложение за „роботски крака“.

Група специалисти под ръководството на Ауцо Таканиши представи резултатите от своята работа по време на конференцията ICRA в Германия.

Превземат ли ни роботите?

Сингурлярност е точката, в която изкуственият интелект ще достигне и ще надмине човешкия разум.Този сюжет лежи в основата на безкрайния...

За основа на разработката си специалистите използвали WABIAN-2R (WAseda BIpedal humANoid - No. 2 Refined) – един от най-съвършените роботи, представен през 2006 г.

Височината му е 148 см, а теглото – 64 килограма. Роботът има 41 степени на свобода, което му позволява да извършва максимално близки до човешките движения. Той разполага още с подвижен таз, предоставящ възмвожност да ходи така, че да изправя краката си в коленните си стави. Нещо, което е невъзможно за роботи от типа на Honda ASIMO например.

Повечето „двуноги“ роботи имат плоско стъпало, което влиза в съприкосновение с повърхността на земята паралелно. WABIAN-2R обаче стъпва на пета, а после – на пръсти. Това е голямо постижение, но все още не е достатъчно, за да може роботът да ходи точно като човек. При хората разстоянието между краката е 90 мм. При роботите обаче, заради големите електромотори, разположени в коленните стави, това разстояние е два пъти по-голямо. В резултат на ти дова при ходене страничното изместване на центъра на тежестта при роботите е 50 мм. За сравнение – при хората е 30 мм. Освен това роботите не могат да се въртят около вертикалната ос на краката си.

Японските учени успели да отстранят този проблем, модернизирайки долната част на краката. Усъвършенстваната версия получила названието WABIAN-2RIII.

Робот-земеровка се ориентира в околното пространство чрез мустаци

За да се ориентират в пространството, роботите имат нужда от подробна карта на околната среда, както и от сериозен набор от датчици, ка...

Проведените експерименти показали, че роботът може не само да ходи с такава скорост, с каквато крачи човек – 0.6 секунди за една крачка, но и да се върти около вертикалната ос на краката си. Разстоянието между крайниците на робота вече е 90 мм, а страничното изместване на тежестта е намалено от 50 мм до 34 мм. С това структурата на роботите се доближи още повече до тази на хората.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com