X
 
 

Швеция и децата - специално за полуделите от Стратегията за детето

15231 29
Швеция и децата - специално за полуделите от Стратегията за детето
Снимка: iStock/Guliver
Платена статия! Платен материал! Тази от Дания какво ли разбира, да дойде да поживее в България. Това бяха част от видимите реакции на интервю на Actualno.com относно новата Стратегия на децата, която не успя да прескочи нивото на обсъждане и беше спряна лично от премиера Бойко Борисов.

Личното ми мнение е, че няма по-висша форма на олигофрения от това да НЕ се обсъжда даден въпрос, даден проблем, дадена тема, да НЕ се чуват различните гледни точки и да НЕ се обмислят, да НЕ се прави план как нещата да се подобрят. И понеже невежеството се превърна в норма, Actualno.com обръща специално внимание на ТОЗИ ЛИНК. Това е официалният сайт на Шведската социална агенция Försäkringskassan. Съвсем ясно, на приетия за универсален език в цял свят английски, са описани основните аспекти на социалната политика в скандинавската държава.

Всъщност, не знам защо използвам думата "аспекти", като трябва да използвам "предимства". Сериозни предимства при това. Например - платеният отпуск за бащите е колкото за майките, т.е. по 240 дни на родител. Отделно - помощите за дете съставляват 80% от доходите на съответния родител! Ако родителят е бил безработен или с доход 0 крони, получава около 7000 крони (1400 лева) на месец - при това парите се делят на две равни половини и всяка половина отива в сметката на съответния родител, за да не се карат! Дори не искам да се сещам колко процента са детските в България от официалните ни доходи, камо ли ако не работим - май кажи-речи едно и също?! Има и надбавка от 1250 крони (около 250 лева) за всяко дете, докато то не навърши пълнолетие т.е. 18 години.

Но най-впечатляващо е каква е грижата за болни деца. В случай, че трябва да си останете вкъщи, защото детето ви е болно, ви се падат по 80% от дневната ви заплата - пак 80%, както по-горе! И бюрокрацията се урежда онлайн - в сайта на социалната система, където се регистрирате един вид като "временен болногледач", без да ходите на лекар, за да ви издава медицинска бележка! Ако обаче говорим за по-тежко състояние, т.е. над седмица, вече ще трябва да отидете на лекар и да ви издадат документ.

При това положение дали е нужно да казваме, че от 1979 година в Швеция действа закон срещу физическото насилие над деца? Това дали е хубаво? Може би просто следва да си отговорим на въпроса как се чувстваме, ако ударим шамар или дори няколко на детето си. Хубаво ли ни е? Доволни ли сме? Отговорите показват какви хора сме. Показват и друго - дали сме достатъчно силни, за да не прибягваме до сила!

И точно това е проблемът на България - макар уж да живеем във века на информацията, всъщност се оказа, че живеем във века на фалшификацията на информация. Няма друг начин да се осъзнаем от този да търсим и проверяваме - отнема време и усилия, но търтеите неслучайно не са биологичен вид от човешко естество!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

 • българин 14 българин преди 9 месеца Профил на трол?
  Какви продажни рубладжийски мекерета пишат глупости и простотии в коментарите, какъв тато ви друса бе червени боклуци, вашата простотия, глупост и невежество не ви позволяват да видите по-напред от червения байрак с който сте закърмени, това за Швеция е вярно на 100%, синът ми живее в Стокхолм, има 2 деца и с очите си съм видял истината, потвърждавам напълно написаното и червените тикви няма как д виж още ›› ори да си представят, че някъде може да се живее нормално и спокойно, ще добавя - в родителските пари все пак има ограничение до известна сума, както е тук с осигуровките.
 • ДуПеСе да се закрие 13 ДуПеСе да се закрие преди 9 месеца Профил на трол?
  Все едно чета пияндурника Юнкер. Направо ви повярвахме!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Все едно чета наркомана и златен пръст Волен Сидеров. Всъщност, без все едно.
  : 12 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  СЛАВА ЗА ВЕЛИКИЯТ ЛИДЕР НА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ . ТРЪН В очите на ДЕГЕНЕРАТИТЕ , ЛИБЕРАЛНИТЕ МАРКСИСТИ СОРОСОИДИТЕ И ИЗПОВЯДВАЩИТЕ Доктрината новакович/македонизма/ или общо взето ВСИЧКИ ВРАГОВЕ НА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ. И ПТИЧКИТЕ ПЛАКАХА ЗА НЕГО. ВЪН ОТ СЪМНЕНИЕ Е , ЧЕ ВЕЛИКИЯТ ЛИДЕР ДРУГАРЯТ ТОДОР ЖИВКОВ ЩЕ ВЛЕЗНЕ ПРЕЗ ПАРАДНИЯТ ВХОД В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПРИ ПОБЕДА НА Н.Ф. И СТО виж още ›› МАНАТА. ПРОСТО не трябва да имате никакви съмнения в това. F...F eu* F...F AND**LL
 • Живковист 11 Живковист преди 9 месеца Профил на трол?
  Тука някакви джафкат към Великият Лидер на България Другарят Тодор Живков. Абе Дегенерати , при Другарят Живков Народа беше стигнал до почти 9 МЛН., ВСЯКО ЛЯТО БЯХ НА море и иМАХ БЕЗГРИЖНО ДЕТСТВО и никой не ме репресираше за непрекъснатият ми конфликт с дружината която после стана сдсарка. При него НЯМАШЕ КАК политически Б*КЛУЦИ да ГЕПЯТ МЛН. Ясно е КАКВИ СТЕ вие.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А как после политическите боклуци около Тато се събудиха за една нощ честни милионери?! На Тато пияните син и внук също?! Млъкни, бе, опортюнистЪ!
  : 6 !
 • Македонецъ/ Живковист/ 11.2 Македонецъ/ Живковист/ преди 9 месеца Профил на трол?
  Абе дори и ти го пишеш Тато. Е , КАКВО ПОВЕЧЕ ?
  : 10 !
 • Анонимен 11.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Да, де, ама питам за боклуците около него КАК станаха честни частници-милионери за една нощ?!
  : 2 !
 • някъде в БЪДЕЩЕТО 10 някъде в БЪДЕЩЕТО преди 9 месеца Профил на трол?
  Н.Ф. ОКОНЧАТЕЛНО Е ПОБЕДИЛ И НАКАЗАЛ ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА И ГРАДИ УВЕРЕНО БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Другарят Октомври е поканен от Народен комитет гр. Видин да открие новата зала на младежта и спорта/ Тодор Живков/ , където ще има тържество. Малки видинчани*ки ще бъдат приети в ЖИВКОВКИЯТ КОМСОМОЛ. Да огромна чест за Другарят Октомври. Както и ще отбележи ВЕЛИКИТЕ заръки на ВЕЛИКИЯТ ЛИДЕР Др. Тодор Ж виж още ›› ивков пред малките видинчани*КИ Учение , Труд и Вдъхновение.
 • Н.Ф. единица. 9 Н.Ф. единица. преди 9 месеца Профил на трол?
  НАРОД - НАРОДЕН ФРОНТ- СТОМАНА. ЛИКВИДИРАНЕ НА партийната СИСТЕМА И ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА соросоизма и Либерализма. ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ НА МЛАДЕЖТА. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЧАВДАРСКОТО движение което да се казва ЖИВКОВО движдение. ЗА МЛН МАЛКИ ЖИВКОВЧЕТА И ЖИВКОВКИ С ЧЕРВЕНИ ВРЪЗКИ.Бих искал и със Оригинала /сини/ но Мизерният ес. ЗА НАРОДА ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ F...F eu*nato F...F
 • Октомври 8 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  Преди много време гледах един тъп датски филм в който обаче едно момче 12/13 годишно беше по голяма нужда и същевременно ядеше. Ами понеже и леко бях на градус и ми стана толкова гадно , че ми се и до др*фа. Веднага смених канала с някаква друга естествено тъпотия , но не толкова гнусна. Този сложил минус на/3/ се опитва да скрие Истината за Скандинавия , НО Е ТОЧНО ТАКА. Аз съм живял там във Финл виж още ›› андия може би най нормалната Скандинавска държава , но всичко е така както го пише /3/
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ...и още нещо - винаги ми се налага да повтарям или потретям коментарите си, или да Ви подсещам, докато ги допуснете на сайта...
 • Ивайло Ачев 7.1 Ивайло Ачев преди 9 месеца Профил на трол?
  Просто недейте да пускате втори път, има забавяне, но коментарът излиза. Излезте от статията, влезте отново и ще видите. Поздрави.
  : 0 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  О.К.,Благодаря!
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Уважаеми господин Ачев, следя с внимание публикациите във Вашия сайт, защото го намирам за добър, но аз съм този, който написа:"Тази от Дания какво ли разбира, да дойде да поживее в България..." което Вие цитирате. В отговор на Вашата интерпретация на моите думи, аз ще цитирам част от Вашата настояща статия, а именно:"Б) Ако живеете в Швеция, дори няма да ви се налага да ползвате на виж още ›› силие или крещене като дисциплинираща техника,ЗАЩОТО РОДИТЕЛСКИТЕ УСЛОВИЯ СА ТОЛКОВА ДОБРИ, ЧЕ СТРЕСЪТ ВЪРХУ РОДИТЕЛИТЕ Е МНОГО ПО-МАЛЪК...", та да си дойдем на думата - тези, които осигуряват настоящите БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛСКИ УСЛОВИЯ засега нямат моралното право и интелектуален капацитет да санкционират родителите, които вече са побъркали с досегашното си законотворчество и практики...Поздрави!
 • Октомври 6.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  Абе отностно стреса лъжеш. Как например родителите на шведски момичета да не са в стрес след като във всеки един момент криминален мигрант може да я изнасили и/или да я убие по най гаден начин ? И после и Китайската полиция да го хване този все тази , а дори евентуално ще го залови Шведската полиция която има толеранс към такива човешки изч*д*я мигрантски.
  : 7 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Уважаеми господин Ачев, следя с внимание публикациите във Вашия сайт, защото го намирам за добър, но аз съм този, който написа:"Тази от Дания какво ли разбира, да дойде да поживее в България..." което Вие цитирате. В отговор на Вашата интерпретация на моите думи, аз ще цитирам част от Вашата настояща статия, а именно:"Б) Ако живеете в Швеция, дори няма да ви се налага да ползвате на виж още ›› силие или крещене като дисциплинираща техника,ЗАЩОТО РОДИТЕЛСКИТЕ УСЛОВИЯ СА ТОЛКОВА ДОБРИ, ЧЕ СТРЕСЪТ ВЪРХУ РОДИТЕЛИТЕ Е МНОГО ПО-МАЛЪК...", та да си дойдем на думата - тези, които осигуряват настоящите БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛСКИ УСЛОВИЯ засега нямат моралното право и интелектуален капацитет да санкционират родителите, които вече са побъркали с досегашното си законотворчество и практики...Поздрави!
 • Ивайло Ачев 5.1 Ивайло Ачев преди 9 месеца Профил на трол?
  Така е, г-не или г-жо - напълно съм съгласен за интелектуалния капацитет на управляващите ни. В много от материалите си обаче съм посочвал именно това, че от нас си зависи да си направим средата. И трябва да намерим начин - иначе нищо няма да правим, защото някой може да го изопачи. Трябва и да сме наясно, че ще стане бавно и че няма как да се скатаваме. А ако не правим нищо, ще си седим в това не виж още ›› що, което наричаме живот.
  : 2 !
Нагоре