Слави Трифонов в древната притча за закона и морала

9537
Слави Трифонов в древната притча за закона и морала
Снимка: screenshot

Притчата за закона и морала е много любопитно тукашно явление, което сменя разказвачите си през годините. И така, както се създава фолклор, всеки я дописва и продължава, тя следва извивките на времето и остава за вечни времена и вечна мъдрост. Преди Трифонов основният бард в нея беше Цветанов - човекът, без когото българската политика вече не е същата и единствената причина да не говорим непрекъснато за неговата липса, е че травмата от отсъствието му е тъй силна, че по здравословни причини си спестяваме болката да я разравяме отново и отново, понеже би било опасно за самите нас и душевното ни равновесие. 

Та Цветанов, при "Апартаментгейт", много ги обичаше тези работи - може да не е морално, но е законно. Това винаги внасяше юридическо спокойствие в една атакувана от всички страни душа, която придобиваше тежки имоти на цена, която днес стига за килер на шпакловка и замазка, ако си направил, както се казва на брокерски език, "коментар" на цената. "Може да не е морално, но е законно" - фразата е толкова приятна, че според мен е по-добрия вариант, отколкото да е хем морално, хем законно - така няма никакъв обрат, никакъв драматизъм, никакъв окончателен акорд. По-хубаво е хепиенд след дълги перипетии. Да има, каквато е формулата на добрия разказ, "запетая + но". 

Сега Трифонов дописа притчата за морала и закона, по също интересен начин. Пак става дума за обрат и драматизъм. За това, че само неговата партия връща субсидията, изпълнявайки референдума, той твърди: това е морално. А за това, че не си е подал декларацията за имущество твърди - това е законно. Тоест, казва Трифонов, той по законен път не я е подал и си е платил глобата - законно. Това между другото прилича на превишената скорост по магистралата. Карах с двеста? Не е морално. Но си платих глобата - значи е законно. 

Впрочем, на всичкото отгоре става дума за тафтология. Между закон и морал няма противоречие - законът кодифицира моралът, разписва го в правила, той е моралът в юридическа дреха. Но именно българският политически живот успя да разведе закона с морала и то до такава степен, че винаги някой да изплясква тези велики изречения: морално е, но не е законно, законно е, но не е морално, не е законно, но си платих глобата, глобиха ме, но не е морално - дори да е законно. И вече си личи как всеки политик може да си избира, като дете в магазин с бонбони, онова значение, което най-много му върши работа в настоящия момент. В друг момент ще избере друго. 

Законно ли е това? Да. Но не е морално. И за да ви стане съвсем лошо ще завършим правдиво така: 

Дали е морално, когато има нещо законно, но не морално, един политик да разчита на това, че е законно, дори да не е морално? Може би трябва това да стане незаконно - така е морално. 

И т.н. за ИТН. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com