Смъртта и "Не е кой знае какво"

7361
Смъртта и "Не е кой знае какво"
Снимка: БГНЕС

Катастрофата на "Струма", която отне живота на поне 44 души, и катастрофата с коронавируса, имаха само няколко часа, в които да не влязат в стандартната машина. Тази стандартна машина обаче заработи. Тя се нарича така: статистическо сравнения и измерване на различен тип смърти, при което винаги се оказва, че нещо "не е кой знае какво". Първоначално някакъв брой жертви е изглеждал притеснителен. После обаче човек се е допитал до статистиката. И е видял - не е кой знае какво. 

Оттам и следващите спорове: защо има траур за жертвите от катастрофата, а няма за жертвите на коронавируса? Защо - питат любители на статистиката и сравненията - катастрофата била отнела 45 живота (или 44, даже не е изяснено), а всеки ден умирали стотици от коронавируса, но нас това не ни прави впечатление? В известен смисъл, казват сравнитолозите на смъртта - 45 живота не са кой знае какво, ако ги сравниш с тези, които са си отишли от коронавирус. И недоволстват - искат си траура за коронавируса, понеже иначе би било статистическо недоглеждане. 

След това се включва друга група от сравнитолози. Те страдат от особено конфузия по отношение на коронавируса и жертвите. Принципът е: понеже от самото начало си решил, че коронавирусът не е голяма опасност, а не може да признаеш сам на себе си, че може би, може би!, с течение на времето се е оказало, че не е така, продължавай да търсиш статистическо доказателство, докато не намериш. Любимата ми извадка от това сравнение е статистика, която показва на невярващи и вярващи в пандемията, как в страни с преобладаващо ваксинирано население в момента има десетки хиляди случаи от заразени. Тоест, ваксините не работят - как ще работят като има десетки хиляди заразени и растат? Обаче нарочно се спестява съвсем видимото допълнение към тази статистиката - че жертвите в държави със 70 милиона население са толкова (че и доста по-малко), колкото в държава със седем милиона население - нашата. Ако случайно посочиш това много видимо обстоятелство, статистиката се придвижва на следващото ниво - че в тези държави има много по-добра здравна система и по тази причина има едва 200 жертви. Като чуеш този аргумент, предлагаш друго - добре, като е така да се абстрахираме от България, сравнете жертвите от коронавирус във Великобритания, Италия, Испания, Германия - държавите с добро здравеопазване, за 2020-та в сравнение с жертвите на същите държави от 2021-ва. Тяхното здравеопазване е било и през 2020-та пак толкова добро, нали така? Но сега при висок процент ваксинирано население ясно се вижда, че тази есен са дали многократно по-малко жертви. Каква е причината да дадат многократно по-малко жертви със същото здравеопазване? Според мен са ваксините. Но и на това групата на скептиците ще отговори със статистика: виж, съветват те, какво става в Африка. В Африка, оказва се, хем нямало ваксини, хем нямало здравеопазване, пък нямало толкова жертви. И те оставят в тази интересна екзистенциална дилема: ако се чудиш какви са отношенията между ваксини, смъртност, България, здравеопазване - виж Африка. Там ще разбереш истината. Ако случайно нещо стане в Африка, не се притеснявай - има един цял леден континент, в който да се окаже, че това, което става в Европа, не става там. Между другото, навремето така за пример се сочеше Индия, само напомням. Пък после станаха други работи - точно в Индия. 

За финал сравнитолозите на смъртта, независимо от лагера им, предлагат да мислим за смъртта транспортно. Не 1 автобус, а 1 самолет жертви от коронавируса си отиват всеки ден. Един автобус не е кой знае какво в сравнение с един самолет. Един самолет не е кой знае какво в сравнение с един влак. Един влак не е кой знае какво в сравнение с един кораб. Един кораб не е кой знае какво с жертвите от Балканската война. Балканската - с жертвите от Първата световна. Първата световна - с жертвите от Втората. И тъй нататък.

Не се плашете от смъртта - защото винаги можете да намерите сравнение с повече смърт. И в този смисъл нищо не е кой знай какво. И когато нищо не е кой знае какво, значи всичко е наред.

Или пък кой знае. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com