Супер обезболяващо от отрова от рапани

10642
Супер обезболяващо от отрова от рапани

Болката е едно от най-неприятните усещания – едно от тези, с които почти никой не би искал да се сблъсква в живота си. Въпреки че съществуват множество обезболяващи, никое от тях не е достатъчно съвършено за учените и за хората, които изпитват силна болка. Някои болкоуспокояващи не са особено ефективни, а други се справят с болката, но имат редица неприятни странични ефекти. Сега учените имат надежда, че са създали едно от най-мощните и качествени обезболяващи средства.

Новият препарат е разработен на базата на отровата на рапани, които са известни със способността си да парализират своите жертви.

Ухапан от отровна змия австралиец седнал да си пие биричка

Ето на това му се казва оптимистичен човек. Род Съмървил от Куинсланд бил ухапан от жълтоглава камшичеста змия, която се била промък...

Разработката принадлежи на група австралийски учени от университета в Куинсланд. Според авторите на идеята, обезболяващият препарат не води до развиването на зависимост към него и не предизвиква каквито и да било нежелани реакции по време на употребата му.

Както разказва един от авторите на откритието – професор Дейвид Крейк, в основата на болкоуспокояващото лекарство стои отровата на специален вид хищни рапани, обитаващи крайбрежните води на Австралия.

„Тези рапани са еволюирали в продължение на повече от 60 милиона години и тяхната отрова съдържа стотици къси пептиди, наречени конотоксини“, пояснява ученият. Той допълва, че новият препарат вече е бил тестван на лабораторни плъхове, като резултатите от изследванията надминават дори най-смелите очаквания на учените.

Обезболяващото действие на лекарството е 100 пъти по-силно от това на въздействието на морфина, коментира специалистът.

Червилото е опасно за здравето

Предполагали ли сте някога, че червилото, което ежедневно използвате за разкрасяване, може да ви навреди? От няколко години учените ра...

„Храносмилателната система на човека е способна да разгражда пептидите и следващата ни задача се явява създаването на устойчива модификация на това съединение, на базата на което ще може да се произвеждат обезболяващи хапчета“, подчертава Дейвид Крейк.

Засега учените не съобщават кога ще може да очакваме новият препарат да влезе в търговската мрежа и да стартира прилагането му на практика.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com