Тулупите питат, Борисов и Щабът не отговарят

22613
Тулупите питат, Борисов и Щабът не отговарят
Снимка: Министерски съвет

Ако някой случайно не е разбрал още, от вече два дни редовният сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) се превръща в типична сводка – излиза секртарят на НОЩ доц. Димо Димов и изчита няколко различни статистически информации, с което се приключва. Без въпроси.

Защо било така – ами щабът "умолявал"! Не искал повече да бъде тормозен, да се "гаврят" с него, да го критикуват, "да се заяждат". Така обяснява премиерът Бойко Борисов поредният обрат в поредната криза, за която той и ръководеното от него управление се оказаха неподготвени, въпреки множеството планове, концепции, че дори и законови текстове, според които би трябвало да сме готови. Но за това – по-надолу. А за най-показателните излияния на Борисов – ЧЕТЕТЕ ТУК!

Сега, по-кратичко – какви отговори не дадоха от НОЩ и съответно премиерът Бойко Борисов:

1. Няма ясни официални последователни статистически данни за коефициента на заболеваемост в България при вече десетките серии брифинги – сутрешни, обедни, следобедни, привечерни, нощни. Само веднъж чух генерал Мутафийчски да казва, че този коефициент е 1,4 – т.е. 1 заразен заразява 1,4 души. Това беше съобщено на 30 април.

2. Няма ясно обявена статистическа картина на процента на официално открити случаи спрямо броя направени тестове на ден – т.е. изготвена графика ден по ден, откакто беше хванат официално първият случай на COVID-19 в България.

3. Борисов така и не коментира (засега) параметрите на новите законови текстове, с които поредицата от противоречащи си заповеди на здравния министър Кирил Ананиев в рамките на извънредното положение ще бъдат узаконени. Напомняме, вече няколко експерти по право изразиха становища, че тези заповеди са незаконни – само за Actualno.com имаше два аналитични текста по въпроса, ТУК и ТУК! Съответно стои въпросът – новият закон колко ще е законен?

"Въпроси не, защото бяхме разпитвани от прокурори" – така Борисов бяга от малкото смислени журналистически въпроси, защото няма как само мисирките да му булюкат - тази пандемия не може да бъде скрита. Моето категорично мнение е, че той се дразни все повече, защото достатъчно медии и колеги повдигат неудобни за него теми и задават неудобни въпроси! Но това е демокрацията, г-н Борисов - една пандемия показва много добре колко струвате!

За финал – ето какъв коментар направи водещият на "Седмицата" по "Дарик радио" Кирил Вълчев за цялата подготовка и управление на кризата. Подкрепям го за всяка една запетайка.

п.п. Г-н Борисов, ако обичате, да не ме сравнявате и да не ми вменявате вина заради "приятелите" си в медиите! Аз не съм Ви приятел, никой в редакцията, в която работя, не е! Лично аз и не вярвам и на една Ваша дума, без да я проверя, като често проверката показва сериозни несъответствия! И прогнозирам, че приятелите Ви в медиите ще са тези, които ще Ви закопаят при първата истински удобна възможност - защото така сте решили да управлявате и да строите държавата!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com