Тълковен речник за Борисов и Щаба (лято 2020 г.)

17306
Тълковен речник за Борисов и Щаба (лято 2020 г.)
Снимка: Министерски съвет

Поради възникналите масови трудности по разбирането на много въпроси - какво става с тоя коронавирус, докога изолация, докога всичко юруш, докога маски, кога не и прочие - публикуваме речник, който да улесни читателят във възприемането на това, което става. И за речника не сме много сигурни, защото това са Борисов и Щаба все пак, но все е нещо като за от дивана!

1) "Ще върнем мерките, ако има по повече от 100 души три дни поред"

Тълкуване: Бе, надяваме се чак по 100 на ден да няма, казвам го сега, че може да успокоя малко по-притеснените, иначе е ясно, че икономиката вече толкова се изтърбуши, че и по 1000 на ден да има, нищо не може да се затвори. Като станат 200 на ден, ще кажем - айде, нека са 300 на ден, като станат 300 - 400, и така ще се кара докато през лятото на 2021 вирусът не започне да изчезва, опоскал каквото има за опоскване. 

2) "Маските отново стават задължителни" 

Вижте, и на мен, и на вас, ни е пределно ясно, че на тоя пек маска няма как да си сложиш. Дайте да се разберем така - като се влезе в супермаркет, вдигайте там парцалчето леееко нагоре, да захване брадичката, носът, разбира се, може да е навън, как се диша в тия жеги. Като видите човек с маска, учтиво му намигнете и после той учтиво да намигне на вас, така както леко премигвате с фарове при разминаване, когато наблизо има катаджии. А ако имате толкова евро в шкафа, колкото и аз, карайте направо без маска, пък глобата не е кой знае какво. 

3) "Коронавирусът се увеличава/намалява"

Напоследък повечето неща, които правим с коронавируса, са просто административна подробност. Скоро ще се предадат към някой от най-глухите чиновнически отдели и те нещо там ще си цъкат числата, пък каквото излезе. Вече имаме толкова много статистика, че никой не знае каква е смъртността, каква е вирулентността, какъв е реалният брой на заразените, колко е дълбок айсбергът от връхчето, дето сме засекли; въобще, нямаме никаква идея. Но така и така годината тръгна натам, няма как, ще уведомяваме.

4) "Послушахме експертните лекарски оценки на ситуацията"

Трябва да разберете нещо - имаме по няколко експерти за всичко, които пращаме на фронта в зависимост от посланието, което трябва да разпръсна през медиите. Ако нещата отидат на зор - Мутафчийски. Ако ни трябва спокойствие и икономически рестарт - Мангъров. Ако ни трябва баланс - Кунчев и Кантарджиев. Възможно е да сте забелязали как всеки се оказва прав точно за две седмици, после се въртят на ротационен принцип. Това е всичко, по-умно нещо не можахме да измислим. 

5) "Спазвайте трите "Д"-та"

И на вас, и на нас ни е ясно, че повече не се издържа. Тъй че спазвайте трите "Д"-та: Дистанция, Дезинфекция и Дисциплина и отивайте на море. Пък ако искайте не ги спазвайте - много по-важно е да отидете на море и то на тукашното, че иначе сте невъзвращенци-родоотстъпници. Застроихме ви морето от А до Я, беше само трънак и храсти навсякъде, елате от градския бетон на морския и с трите "Д"-та ви чакат нашите хубави ресторанти. За тях имаше и едно четвърто "Д" - намаленото ДДС, което те ще любезно ще върнат в държавата. 

6) "Президентът..."

Ако нещо не върви както трябва, ще го лепнем на президента, Цветанов, ДСБ и Бил Гейтс. Има достатъчно кандидати за поста "стратези на клеветническа кампания" и като стане напечено, ще прибягваме към всеки от тях. В тази връзка: помните ли как Радев през април заяви, че иска незабавен курс към икономическа активност и отхлабване на мерките на коронавируса? Сега правим това, защото следваме неговия съвет: ако случайно стане сакатлък, да знаете откъде тръгна!

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com