“Умно стъкло” ще помага на смартфоните да правят по-добри снимки

2233
“Умно стъкло” ще помага на смартфоните да правят по-добри снимки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Към днешна дата снимките, които правим с мобилния си телефон, не са толкова качествени, колкото онези заснети с фотоапарат. Това скоро обаче може да се промени. Немски изследователи са разработили компонент за смартофони, който подпомага настройката на светлината, експозицията и фокуса на фотосите, правени със смартфон.

Традиционните фотоапарати имат бленда – припокриваща се система от листове от вътрешната страна на лещата, които се движат автоматично, за да променят големината и фокуса на изображението. Това устройство контролира каква част от светлината влиза в системата, подобно на ириса в човешкото око. От светлината, която достигне сензорите на апарата, зависи качеството на снимката, която ще направи.

Без смартфони в ирландските ресторанти

Активните потребители на смартфони и таблети все по-често се превръщат в персона нон грата в ресторантите в Дъблин. Посетител, който п...

В момента нито една камера на мобилен телефон няма бленда. В резултат снимките, правени със смартфон, не са толкова качествени, колкото тези, заснети с фотоапарат. Това положение скоро ще се промени, пише сайтът Mashable.

Физикът Тобиас Дойчман и колегите му от университета в немския град Кайзерслаутерн разработват механизъм, който да помага на умните телефони да правят по-качествени снимки с помощта на „мини-ирис”.

Малкото устройство, направено от електрохромен материал, наричано понякога „умно стъкло”, може да бъде поставено върху лещата на камерата на мобилния телефон. Въпросният материал контролира колко светлина преминава през него, променяйки прозрачноста си в отговор на светлина или топлина.

При смартфоните умното стъкло може да действа като бленда, контролирайки колко светлина влиза в системата. „Мини-ирисът” изисква изключително малко енергия – 1,5 волта електричество. Това означава, че смартфоните не би трябвало да имат проблеми с него, коментират учените.

Смартфоните биха по продажба мобилните телефони

Продажбата на смартфони по целия сят надвиши за първи път теза на мобилните телефони през първото тримесечие на годината, като южнокоре...

За момента идеята е все още на ранен етап от развитието си. Това означава, че устройството все още е далеч от пускане на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com