Властово "регионално" безочие

8462
Властово "регионално" безочие
Снимка: БГНЕС

"Нанков е на по-ниска позиция. Не можете да ме убедите, че той не заслужава повече да работи в сектора си". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със случилото се с бившия вече регионален министър Николай Нанков. Той подаде оставка заради автобусната катастрофа край Своге, която взе 20 човешки живота, заедно с вътрешния министър Валентин Радев и транспортния министър Ивайло Московски, но се върна като депутат в парламента, само за да бъде освободен и отново да отиде да работи в регионалното министерство – като зам.-регионален министър.

Коментар на редактора

Тъжно е, че все още сме такива

​Виктория Маринова ни напусна. Извинете, отнеха ни я! Варварски, в кръв и безсилие. Но това се отнася за тялото. Душата ѝ, паметта ѝ, д...

Този пример специално представя изключително крещящо наглостта на властимащите. Обяснението за "ротацията" е, че с оставката се поемало "политическа отговорност", но иначе Нанков не бил виновен за качеството на ремонта на пътя при Своге. Това е толкова абсурдно, че заслужава златен тиквен медал – наравно с "малко бременните". В случая няма невинно-виновен – или си виновен, или не си. Като не си, няма оставка. Като си – изчезваш вовеки веков.

Само че в България това е модел на мислене. Като се разхвърчат лайната, залягаме и после се прегрупираме. Има си и поговорка: "Пременил се Илия, погледнал се – пак в тия". Тя иносказателно описва наглостта и изкривеното мислене на паралелната властова вселена.

Изкривеното мислене беше добре демонстрирано и от друг топ властови кадър – Фандъкова. Според нея е нормално да връщаш дадена фирма да си поправя пропуските. Аз пък си мисля, че е нормално като има такава фирма, да я върнеш, да поправи и след това ДА НЕ Я ПРИЕМАШ ПАК ДА РАБОТИ по нова обществена поръчка от същото. Защото истински нормалното нещо е фирмата да си свърши работата, без да ѝ висиш на главата и да я глобяваш за мързела ѝ.

Точно това е един от най-големите проблеми на българите – те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че им работя. Ако някой смята, че го лъжат в плащането, спира да работи. Ако някой смята, че държавен служител му иска подкуп, за да спечели обществена поръчка – отива при прокуратурата и съда. Ако някой обаче си казва "ами то е така в България", тогава ще си носи последствията от всички тези, които смятат, че не трябва да е така. Все още сме повече тези – поне така се надявам!

Картината от убийството на Виктория Маринова, която ужасява властта

Политически мотив, свързан с работата – това е отговорът за версията, който 7 от 10 читатели на Actualno.com дадоха в специално п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com