Война: Путин ще нападне Украйна. Путин няма да нападне Украйна

22299
Война: Путин ще нападне Украйна. Путин няма да нападне Украйна
Снимка: Getty Images

Мина вече доста време, а новините как Русия ще нахлуе в Украйна не излизат от световния информационен поток. Само слепец може да не види, че напрежение има и само човек, който не иска да види, може да се съгласи, че не е проблем 150 000 военни, част от една от най-силните армии в света, да са на границата ти.

Дали Русия ще нахлуе в Украйна е въпрос, чийто отговор знае само Владимир Путин. Но в момента категорично той е в силна позиция да диктува.

Абсолютно категорично видимо е, че като военни сили НАТО е далеч от руската армия що се отнася до Източния фланг. Има дислоциране на военни и то от различни страни членки на Алианса, но те не могат да се мерят като големина с руските сили по украинската граница. Затова и Путин е силният човек в ситуацията.

Няма да атакува

Най-важната причина руската армия да не влезе в Украйна в пълномащабна акция е, че тогава вариантът "всички карти на масата" е много възможен. Ако това се случи и Украйна бъде изоставена от Запада, доверието в НАТО и в САЩ ще бъде изключително силно ударено, може би дори ще се изпари завинаги. Украйна не е член на НАТО, но след случилото се с Крим второ такова развитие ще дойде твърде много. Затова и Путин трябва да е наясно – не е сигурно дали НАТО няма да отговори! В ерата на социалните мрежи, такава война ще бъде отразена по безпрецедентен начин. Психологически това ще окаже изключително сериозно влияние и е напълно възможно ситуацията да стане "на ръба и отвъд" Трета световна война. Защото точно през социалните мрежи се формира натиск към всеки управляващ, какъвто беше немислим пред XX век.

При сегашното положение на нещата, Украйна е притисната. Нормалният живот в държавата е невъзможен – всеки очаква война и при това очакване икономика няма как да се развива. Съответно, това може и да принуди Киев да излезе с по-ангажиращо обещание, че няма да влиза в НАТО и дори ЕС. Ако положението се задържи такова по-дълго време, може и да се появят настроения за промяна в управлението на страната. По-точно – да дойдат такива хора на власт в Киев, които да намерят по-устойчив изход от ситуацията. Това ще значи засилване на руските позиции в Украйна и съответно ефективен начин Путин да не допусне засилване на западното влияние точно до руските граници.

Ще атакува

Това обаче е дългосрочна игра, с много неизвестни и няма гаранция, че ще се развие успешно за Москва. Да не забравяме Янукович – Русия загуби идеологически Украйна точно тогава, на Майдана. И в момента в Украйна цари видимо обединение срещу агресора т.е. срещу Русия. Затова е основателен въпросът дали Путин няма да се изкуши да действа от позицията на силата, защото той не може вечно да заплашва. Няма заплаха, която да има вечен ефект – ако не се случва нищо дълго време, заплахата почва да губи сила.

Има още един фактор, който предопределя такова решение – недостатъчно силният отговор на САЩ и НАТО. През XXI век Америка беше въвлечена в твърде много войни, на твърде много места по света и със сигурност има умора от това. А война с Русия е нещо съвсем различно – Байдън правилно каза, че почнат ли американци и руснаци да стрелят едни срещу други, това значи Трета световна война. За САЩ Украйна е достатъчно далеч и ситуацията е такава, че Русия е по-притисната и по-амбицирана да се бори, отколкото западняците. Действието се развива директно до руската граница, не до американската. Мотивацията е съвсем различна – дали Путин няма да се полакоми точно заради това?

Трябва да е ясно - Путин иска Русия да е суперсила. Путин работи за това. Русия не може да е суперсила от гледна точка икономика - не и с режима, който е там в момента. Но като оръжие може и е.

Сигурно е едно – светът отдавна е по-опасно място, отколкото ни се иска. Дълго време си затваряхме очите – затова и въпросът сега е има ли връщане назад и разплитане на възела, без да се налага той да се реже? Без да има война ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com