САЩ: Американците да напускат Украйна, Русия може да нахлуе там по всяко време

6643
САЩ: Американците да напускат Украйна, Русия може да нахлуе там по всяко време
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън предупреди  американците в Украйна да напуснат страната, защото няма да изпраща американски военни да ги евакуират, ако Русия нахлуе там. По думите му подобна намеса би значело начало на нова световна война.

"Американските граждани трябва да напуснат сега", заяви Байдън в интервю за водещия на NBC News Лестър Холт.

"Не е като да имаме работа с терористична организация. Имаме работа с една от най-големите армии в света. Това е много различна ситуация и нещата могат да се объркат бързо", каза той.

Попитан какъв какъв сценарий може да го накара да изпрати войски за спасяване на американци, бягащи от страната, Байдън отговоря: "Няма такъв. Когато американците и Русия започват да се стрелят един срещу друг, това значи световна война".

Снимка: Джо Байдън, Getty Images

Държавният департамент на САЩ излезе с официално предупреждение към гражданите на САЩ да напуснат Украйна с търговски или други достъпни за тях транспортни средства. Министерството на външните работи е затегнало формулировката на предупреждението, което преди това призоваваше да се проучи възможността за напускане. "Гражданите на САЩ не трябва да пътуват до Украйна. Тези, които се намират в Украйна, трябва да напуснат страната още сега, като използват търговски или други транспортни средства, които са на разположение на хората", се казва в изявлението.

Междувремнно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Русия е изпратила още сили по границата си с Украйна и може да започне инвазия по всяко време, включително по време на Зимните олимпийски игри в Пекин, предаде The Reuters. Блинкен визира предположения, че Москва ще изчака до края на Олимпиадата в Пекин, за да не изложи на риск своя съюзник Китай.

Той потвърди, че Вашингтон продължава да изтегля посолството си в Украйна и повтори призива на Държавния департамент към американските граждани да напуснат незабавно страната: "Продължаваме да виждаме много тревожни признаци на руска ескалация, включително нови сили, пристигащи на украинската граница, подчерта той.

Струпаните руски войски по границата с Украйна породиха съмнения, че Москва планира нападение, въпреки че Москва отрича.

Снимка: Getty Images

От своя страна Украйна омаловажи призива на президента на САЩ Джо Байдън към американците да напуснат незабавно страната, като подчерта, че това не е знак за предстоящо руско нахлуване. Киев се опита да успокои напрежението, като не се съгласи с оценките на американското разузнаване, че всеки момент може да избухне тотална война.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че Байдън просто повтаря по-ранни указания на Държавния департамент на САЩ.

"В това изявление няма нищо ново. Знаем позицията на Съединените щати, които вече са правили такива изявления. Те вече започнаха да евакуират част от персонала на посолството си и членовете на семействата си. Това изявление не е доказателство за някаква радикална промяна на ситуацията", каза Кулеба пред репортери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com