"Защита ДПС" - да се изучава в политическия шахмат

9930
"Защита ДПС" - да се изучава в политическия шахмат
Снимка: БГНЕС

Санкциите, наложени срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков предизвикаха множество реакции. Но онази, която е най-впечатляваща, принадлежи на котилото, от което успешният млад мъж се появи и в което отрасна. Позицията на ДПС може да се изучава в политическия шахмат като вид защита, към която да прибягваш в сложни моменти. Защитата има общо с онзи инфантилен момент в детството, когато при задаваща се загуба, разпиляваш с ръка фигурите от дъската и поглеждаш противника с надеждата, че победоносният ти жест ще бъде правилно разбран. Ето цитатът, с който от ДПС обявяват "солидарност" с Пеевски. 

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.“ (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ)

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година досега, освен че е бил народен представител от ДПС."

Какво стана сега? Както САЩ, така и ние, сме пропуснали нещо изключително важно. Обаче ДПС, бидейки по-добри архиватори на фактите, ни го напомнят. Напомнят ни, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 насам. И освен, че напомнят, намекват - намекват, че ти да видиш, за каква корупция бихме могли да говорим, ако г-н Пеевски всъщност се е поразминал с въпросната "висша публична длъжност" и един вид всички сме се поизложили със своята неинформираност - оттук до оттатък океана, масово неведение. 

Очаква се, предполагам, след като се запознаят с позицията на ДПС, във висшите секретариати, които са го нарочили, да кипне скандал - абе, вие не проверихте ли, че човекът не е заемал висша публична длъжност? За един нищо и никакъв депутат ставало дума през цялото време. Никой не го провери това, я си признайте, че само замаяни четохте медии, понеже не ви се е занимавало с по-щателно проучване на набедения човек. Самият Пеевски даже ви е написал кои медии сте чели - никой ли например не успя да си намери една от онези безплатни книжки, които вървяха с вестниците му и се раздаваха безплатно по будките? 

Освен това - наистина възниква много сериозен спор, терминологичен, по отношение на корупцията. Ако човек не е висш държавен служител, обаче е намърдан в играта на всички държавни служители - понеже тук няма власт или бизнес, а общо и разтегливо понятие властокорупобизнес - та колкото и да е намърдан, ако не е висш държавен служител, не е корумпиран. Примерно в случай на корупция между висш държавен служител и определен бизнесмен, корумпиран е висшият държавен служител, а бизнесменът е, хм, насърчаващо и възползващо се от корумпираността на висшия държавен служител частно лице, по смисъла на закона среден ешалон депутат, а оттам, да кажем, поради невъзможност да се нарече корумпиран, просто нагъл човек. Вероятно за такава дефиниция би могло да стане въпрос.  

И накрая, сега е моментът от ДПС, а и г-н Пеевски, да благодарят от все сърце на протестите през 2013-та година. Протестите направиха всичко възможно да го защитят от гъстите облаци през 2021 година и да не му позволят да заема висша публична длъжност. Какво ли щеше да прави Пеевски сега, ако не го бяхме спасили всички от това да се превърне в шеф на ДАНС и да се налага като висш държавен служител да поема много по-голяма отговорност отколкото като обикновен депутат? 

Само напомняме. И само намекваме.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com