X
 
 

Здравословно е да поговорим истински за лошото

5864 9
Здравословно е да поговорим истински за лошото
Снимка: БГНЕС
Да не говорим само за лошото. Така бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков влезе в темата за поредните протести в здравеопазването ни – тези на медицинските сестри.

Няма как обаче, уважаеми докторе. Защото лошото не е изключение, а практика, система на действие. И тя личи от Космоса – в България получаваш здравеопазване, когато платиш ПОНЕ два пъти. Първият път са здравните ти вноски, вторият – за конкретни медицински услуги, когато ти се наложи. Всъщност аз, като пациент, който е здравноосигурен, не знам кога мога да отида на какъвто и да е медицински преглед в държавна/общинска болница и да не бъда таксуван за нещо. Сигурно не съм единствен, даже едва ли има някой, който да е в друго положение. Логично тогава се питам, както сигурно и всеки нормален човек, все още живеещ в България – за какво внасям здравни осигуровки?

След като се налага за всичко да се доплаща, щом имаш здравни осигуровки, значи системата е сбъркана. Но като е сбъркана, тя не може да осигури нормалност – както за пациентите да има адекватна грижа, така и за лекарите и медицинските работници да има достойно заплащане за добър живот. Щом системата е счупена, тогава има хора, които се възползват и такива, които страдат заради възползвалите се. И ако няма държавна и политическа воля системата да бъде оправена, значи или държавата (политиците) нямат капацитет (казано по-народно – кухи са като тикви), или са от възползвалите се! А нещата със системата се превръщат в норма – норма, според която системата не се поправя и всеки се спасява както може т.е. действа принципът на по-силния!

Щом това ни е нормата за най-хуманната професия, както гласи клишето, тогава, уважаеми доктори, медицински сестри и най-вече управници, няма доброто да е водещо. Разбира се, то е там, обаче не е система! А системата е по-силна – тя е машината, която определя какво се случва. И се случват повече лоши неща, отколкото добри.

Защо в България има толкова много болници, а толкова малко здравеопазване? Защо клинични пътеки, финансирани с осигуровките на всички, може по закон да отиват в частни болници? Като ще си говорим „по европейски“, щом правиш частен бизнес, държавната помощ е ЗАБРАНЕНА! Но никой вече толкова години не го променя – посочих по-горе двете възможни причини за това. И е крайно време прокуратурата да поразследва коя от тях е водеща – едва ли само едната е вдействие. Имаме вече нов главен прокурор, дано нещо се промени, колкото и да е трудно да го повярва човек – защото при големите пари човешкият живот изключително рядко има някакво значение!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  да поговорим за скритите данъци и такси от В.Божков! 250 млн лв. а има и още? какво правим?ревем от сайта за справедливост.
 • Октомври 7.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Абе изобщо не ревете за никаква справедливост. И как ти лично ревеш като ги зашитаваш ли и тук 80% от форума от мен ли ? Абе пиша , че трябва да се отворят трудово възпитателните обшежития от затворен тип за Враговете на Народа , а ти не даваш и косъм да падне от тях , 80% от форума и цялото actualno com. И ден и нощ ги пазите.
  : 1 !
 • Ехо 6 Ехо преди 1 месец Профил на трол?
  Добри разсъждения, но нищо няма да се промени, защото тези във властта имат интерес именно от това състояние! То е като далаверата със субсидиите, със заплатите, които си определят сами, с корупцията, със зависимите съдебна прокуратура и съд, с обществените поръчки, лобистките закони ....! Не им пука по никакъв начин за българите! Важното е да са на власт! Вкарали са ни в псевдо демокрация и ни ун виж още ›› ищожават, а ние търпим!
 • Октомври Н.Р.Б. 5 Октомври Н.Р.Б. преди 1 месец Профил на трол?
  Е , КОЙ АКО НЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА БЕ ? КОЙ ДА Е ВИНОВЕН. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЦАР ИВАН АСЕН 2 ЛИ ? ВИНОВНИ СА УПРАВЛЕНИЯТА СЛЕД 10 11 1989 , А ПЪК ТЕ СА НА ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА Н.Р.БЪЛГАРИЯ/ И ТОВА Е ФАКТ/ плюс присламчилите се към тях една част исторически ФАШАГИ Даже и самото кобурготски. Е АМИ ТОЧНО ТАКА. И ТРАГИЧНО Е ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ОБЛАСТ.
 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ама какво ми слагате минуси бе. Ето какви ги пише по горе ивайло ачев и ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е ? Ама как за крадците на МРД да не могат ДА СЕ ПРИВЛИЧАТ ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ / Вие какво искате тук 80 % от форума и цялото actualno com ? Играта на дЪмокрация да продължава вечно и наавсякъде ВСЕ ТАКИВА ТРАГИЧНИ резултати ? Да точно това искате. А аз искам ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И виж още ›› ПАСТИР СТОМАНА. F....F 10111989*eu*nato F.....F AND**
 • Октомври Н.Р.Б. 3 Октомври Н.Р.Б. преди 1 месец Профил на трол?
  ЗА НАРОДА ДА БЪДЕ СОЦИАЛИЗЪМ ЗА НАРОДА.ИСТИНСКИ СОЦИАЛИЗЪМ И ТАКА СЕ ГРАДИ КОМУНИЗМА. ВСИЧКИ който не сте съгласни разбира се , че сте Врагове които се налага да отпаднете от Обществена значимост , а виновните за 5 Национална Катастрофа съдени и ОСЪДЕНИ както и техните съучастници. Смъ*т за Колониалният либерален Капитализъм ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА.
 • Октомври Н.Р.Б. 2 Октомври Н.Р.Б. преди 1 месец Профил на трол?
  Да трагично е нали ? До там доведе Антинародната Клика 10111989 нещата и ще става още по грозно и свирепо. Така е при Колониалният либерален капитализъм. ивайло ачев ти си им Съучастник. И при това при най вражденото либерално крило на тази Клика. Клика ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА Н.Р.България. Ами Една от Задачите на Н.Ф. е да ВЪРНЕ СОЦИАЛИЗМА . Разбира се , че е ще е така.
 • Октомври Н.Р.Б. 2.1 Октомври Н.Р.Б. преди 1 месец Профил на трол?
  И вие всички вкупом наистина ще докарате този НАРОДЕН ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. ПАСТИР СТОМАНА който ЩЕ КАЖЕ / СТИГА дЪМОКРАЦИЯ/И ЩЕ СЕ ВТРЪДИ КАТО 2 ПОТИТАНИЕВА СТОМАНА.
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Този път съм съгласен с Ачев. От личен опит знам, че лекарите изписват в рецептите си много повече от нужните лекарства и като правило - най-скъпите, за да оправдаят бонусите, получавани от дистрибуторите на лекарства. Известно е, че в Англия с години се бориха с този вид мафия и стигнаха до закон, че на лекарите ще се плаща от здравната каса само при реален резултат от лечението, а не за извършва виж още ›› не на прегледи и писане на рецепти.