Иван Гешев: Ще покажа на гражданите, че ще има повече справедливост

4113
Иван Гешев: Ще покажа на гражданите, че ще има повече справедливост
Снимка: БГНЕС

Искам да благодаря на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители затова, че не само ме подкрепиха, а и показаха, че прокуратурата е екип. Екип, който може да решава собствените си проблеми. Аз съм главен прокурор, вече официално, основно заради тези хора, с които показахме какво можем, когато сме единни. Това каза новият главен прокурор на Република България Иван Гешев по време на церемонията по встъпването си в длъжност, предаде агенция “Фокус”.

“Сигурен съм, че ще се справим с това, което предстои. Престои с традициите, които имаме, да покажа на гражданите, че ще има повече справедливост. Вярвам, че прокуратурата ще стане по-открита и ще се отвори към проблемите и болките на хората. Вярвам, че ще направим това, ако сме единни, ако виждаме институциите като партньор. Ако сами решаване собствените си проблеми”, добави Иван Гешев. 

“Знаем че не сме безгрешни. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат. Цената според мен си заслужава. Тя е за по-добра правова държава, която да оставим на децата си. Спокоен съм, че всички ще постигнем това”, каза още главният прокурор. Той отбеляза, че прокуратурата може да върви с малки крачки, но никога назад. “Трябва да помним думите на Апостола на свободата Васил Левски: “Дела трябват, а не думи”, допълни Гешев в своето първо слово като обвинител номер едно. 

Какво каза Сотир Цацаров?

„Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор. За мен бе огромна чест и предизвикателство”, заяви в словото си в официалната зала на Съдебната палата Сотир Цацаров.

„Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо”, каза Цацаров и отбеляза, че първото предизвикателство пред Гешев ще са започналите вече дебати по конституционни промени. „Напълно съм убеден, че каквито и дискусии да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт”, каза още Цацаров, цитиран от БГНЕС, и посъветва приемника си: „Г-н Гешев, пазете прокуратурата”.

Иван Гешев заема поста по-рано, за да довърши мандата на Сотир Цацаров, който беше назначен за председател на КПКОНПИ. Гешев беше избран за главен прокурор на държавата два пъти от ВСС с 20 гласа “за” и 4 гласа “против”. Той бе единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му провокира поредица от протести и контрапротести. 

Кой е Иван Гешев?

Гешев има над 23 години юридически стаж в прокуратурата на Република България. Професионалната му кариера в съдебната система започва на 01.02.1995 г. като помощник-следовател в Столична следствена служба, а от 21.05.1996 г. е следовател в Столична следствена служба.

В периода от 17.04.2006 г. до 11.05.2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура.

След проведен конкурс, с решение на ВСС по протокол № 06/09.02.2012 г., Иван Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура. Със заповед на Апелативна прокуратура – София от 16.10.2013 г. е командирован в Окръжна прокуратура – Перник за срок от три месеца.

Със заповед на главния прокурор от 09.06.2016 г. е командирован в Специализирана прокуратура. В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската колегия по протокол № 19/04.07.2018 г. е назначен на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура, според справка във Висшия съдебен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com