Къде е президентът на Танзания: Слухове, че е в кома заради COVID-19

5264
Къде е президентът на Танзания: Слухове, че е в кома заради COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Танзания Джон Мафули, който отрече съществуването на новия коронавирус, водещ до заболяването COVID-19, не е виждан публично от 27 февруари насам. Затова и слуховете, че самият той се е разболял от COVID-19 и се лекува в частна болница в Кения, като дори е поставен на респиратор!

Магуфули се прочу в световен мащаб през миналата година, след като си направи експеримент колко достоверни са тестовете срещу коронавируса. Медии като BBC отразиха новината – че Магуфули дал за изследване в местната лаборатория проби от животни, плодове, вещества и предмети и че някои от тях излезли положителни на коронавирус. След този случай, от началото на май 2020 година Танзания спря всякакви тестове за коронавирус, а Магуфули обяви победа над болестта. Реалността, обаче, е далеч по-различна – за последно, през февруари американското посолство в танзанийската столица Дар Ес Салам съобщи за сериозен пик на COVID-19 в страната. Още: ООН задочно отговори на бивш главен редактор на "Дума" за Танзания и коронавируса

Истински истории на туристи, починали след почивка в Занзибар

Тaнзaния ce прeвърнa в нoвaтa любимa туриcтичecкa дecтинaция зa туриcти oт цял cвят, включитeлнo и бългaритe. Eкзoтичнaтa дecтинaция e ...

Част от Танзания е и остров Занзибар, който стана много популярна туристическа дестинация заради далеч по-лесното влизане без особени предпазни мерки заради коронавируса.

Относно здравословното състояние на Магуфули, официален коментар направи Касим Маялива, премиерът на Танзания. Той увери, че Магуфули е добре и продължава да изпълнява ежедневните си задължения, предаде CNN. Но американската телевизия изрично уточнява, че не може да потвърди къде и в какво състояние е Магуфули.

Телевизия "Ал Джазира" пък цитира лидера на танзанийската опозиция Тунду Лису, който попита в Twitter къде е Магуфули. Точно Лису твърди, че танзанийският президент се лекува от тежка форма на COVID-19 в частна клиника в Кения и че е в кома, но не подкрепя с доказателства думите си.

На този фон, Обединение "Бъдеще за туризма" протестира срещу Заповед РД-01-167/12.03.2021 г. на Министъра на здравеопазването, с която се въвежда задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR-тест за влизащите от Африка пътници. "Този документ, издаден в петък вечер, ни сварва неподготвени и изправя пред стрес всички туроператори, които извършват изходящ туризъм. Намираме заповедта за необоснована, тъй като ние следим резултатите от лабораториите на нашите клиенти. За трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, има само един наш клиент, който е поканен за повторен тест и неговите резултати все още не са ни известни. Всички останали тестове са отрицателни.

Има ли проблем с коронавируса в Танзания?

Вицепрезидентът на танзанийския автономен регион Занзибар, обхващащ едноименния архипелаг в Индийския океан, е починал миналата сряда, ...

Намираме заповедта, която цели да предпази населението от нигерийския и южноафрикански варианти на вируса, за абсолютно неприложима, тъй като тези мутации вече циркулират из цяла Европа. Ако с нея се цели подобен ефект, би следвало да се прилага и за пътниците по редовните линии, особено за Великобритания, Испания и Португалия и други страни, засегнати от африканските щамове. Заповедта не е прецизирана и по отношение на лицата с поставени две ваксини - те също ли подлежат на карантина? Карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания освен до Занзибар, но и до други дестинации – Кения, Египет, Мароко и Тунис, които бяха очаквани от клиентите. Категорично протестираме срещу налагането на подобни забрани, които влизат в сила без необходимия гратисен период, в който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си. Настояваме за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR-тест. Считаме, че заповедта няма да постигне очаквания здравен ефект, но със сигурност ще доведе до катастрофални психологически и икономически последствия", оплакват се от обединението.

Заповед: 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com