Макрон обяви, че подкрепя война в Нигер ако е нужно

6444
Макрон обяви, че подкрепя война в Нигер ако е нужно
Снимка: Getty Images

Франция е готова да подкрепи всички усилия, включително военна намеса, на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС, ECOWAS) за възстановяване на конституционния ред в Нигер. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Франс 24".

"Подкрепяме дипломатическата и, ако бъде взето решение, военната дейност на ECOWAS", каза той и добави, че Париж няма да се откаже от подкрепата си за законно избрания президент Мохамед Базум, пише БГНЕС.

Припомняме, че Франция има контингент от 1500 военни в Нигер.

Френският лидер призова жителите на Нигер да не се подвеждат по разказа на хунтата, че Франция е враг на страната. По думите му проблемът за населението на Нигер е, че бунтовниците го излагат на риск, като "отказват да се борят с тероризма и се отдалечават от полезната икономическа политика". Ето защо страната "губи международното финансиране, което би им помогнало да се измъкнат от бедността", отбеляза той.

В същото време Макрон порица критиките, идващи от "Вашингтон и други европейски столици", както и от медиите, че Франция оказва прекомерна подкрепа на президента Базум. "Не можем да очакваме, че другите африкански столици ще ни слушат, ако не подкрепяме един политически лидер, ако той бъде изправен пред това", подчерта френският президент.

Още: Нигер след преврата: Хората нямат ток, храната и парите свършват

Епидемия от държавни преврати

Според френския лидер регионът на Сахел е засегнат от "епидемия от държавни преврати, която произтича от слабостта и липсата на ефективност на неговата военна система". Той изрази ангажимент за поддържане на тесни връзки между Франция и страните от региона, но по различен начин.

"Без бащинско отношение, но и без да показваме признаци на слабост. Трябва да продължим енергично да подкрепяме страните от този регион, като ги призоваваме да действат отговорно. Ако ECOWAS изостави президента Базум, мисля, че всички президенти в региона ще видят своята бъдеща участ. А слабостта, която беше демонстрирана покрай предишните преврати, разпалва настроенията в региона", заяви Макрон.

Още: Хунтата в Нигер гони втори западен посланик, Франция ѝ отвърна с "не"

Той припомни по-ранното си решение да промени сътрудничеството с държавите от този регион в областта на сигурността, да намали капацитета на операцията "Бархан" в Мали и да пренасочи военния контингент към други държави. По думите му стабилното военно присъствие на Франция в тази или онази страна "се използва от враговете на Франция като аргумент в информационната война".

"Политиката трябва да остане в центъра на нашата борба. Нашият отговор на кризите трябва да бъде политически. Нашето военно присъствие трябва да се основава на партньорство, поискано от африканските държави. Ние преосмисляме това партньорство по отношение на военните възможности и обучението, които предлагаме", обясни френският президент.

Още: Мирише на война: Намеса на полиция и армия след нов протест пред френска военна база в Нигер (ВИДЕО)

Ситуацията в Нигер

В края на юли група военни бунтовници в Нигер обявиха отстраняването на президента Мохамед Базум. След това те създадоха Национален съвет за защита на родината, оглавяван от генерал Абдурахман Чиани, който да управлява страната. Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) прекрати членството на Нигер в организацията и наложи строги санкции на страната. Освен това лидерите на ECOWAS поискаха от бунтовниците да освободят Базум и предупредиха за военна намеса, ако това не се случи - включително определиха дата за военна операция, но я държат в тайна: Новини за нова война: Вече има дата за военна операция в Нигер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com