Мароканците почти не могат да пътуват в Европа - ето какво ги спъва

5575
Мароканците почти не могат да пътуват в Европа - ето какво ги спъва
Снимка: iStock

"Това е катастрофа, датите за интервю за виза се продават по 11 000 дирхама (1000 евро)", написа наскоро в Инстаграм популярната мароканска актриса Дуня Бутазут. Тя се опитала да кандидатства за необходимия ѝ документ за влизане в Шенген преди европейското турне на трупата си. Артистката обаче така и не успяла да си запише час в някой от визовите центрове - всички дати вече били резервирани.

Алтернативата пред нея била да се свърже с някой от новопоявилите се в Мароко визови онлайн брокери. Използвайки софтуерни ботове, те запазват свободните места в мига, в който станат достъпни онлайн. След това могат да продадат резервациите до десет пъти по-скъпо от официалната цена.

В Мароко бяха представени първите коли местна разработка (ВИДЕО)

Кралят на Мароко - Мохамед VI, лично участва в представянето на два проекта за автомобилни иновации, които са обединени под мотото &bdq...

"Ние можем да ви направим резервация. Изпратете копие от паспорта си и предплащане от 500 марокански дирхама, окончателната цена ще платите накрая" - така се рекламират в WhatsApp посредниците. Мароканската актриса обаче отказала да плати завишената такса. Последиците: турнето било отменено, което довело и до финансови загуби.

Процедурите за визи - в ръцете на брокерите

Повечето европейски консулства още преди години възложиха обработката на документите за издаване на визи на оторизирани центрове. TLScontact е основният доставчик на подобни услуги в Мароко. Той разпределя датите за интервюта в консулствата на Германия, Франция и Италия. Испанското консулство работи с друга фирма - BLS International, а представителството на Нидерландия - с VFS Global.

Тези оторизирани компании начисляват незначителни такси за уговарянето на интервютата. Цените растат в зависимост от продължителността на престоя в чужбина. Те варират от 80 евро за интервю за туристическа виза до 360 евро за документ за миграция. Посолствата и консулствата твърдят, че ангажирането на външни фирми за тази процедура им освобождава време за обработка на заявленията за визи, тъй като центровете препращат единствено заявленията, отговарящи на изискванията.

Манипулациите може и да намалеят

Посланикът на Мароко в България посети Езиковата гимназия в Ловеч

На посещение в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч беше Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко в България и Пред...

"Цял месец търсих неуспешно дата за интервю на сайта на TLS Contact, докато не открих, че новите дати се появяват в полунощ", казва пред ДВ мароканка, пожелала анонимност. "Но и тези нови дати изглежда се резервираха буквално за секунда", допълва тя.

Междувременно мароканските правозащитни асоциации са се обърнали към европейски дипломати като посланичката на ЕС в Мароко Патрисия Кусак. Но до момента няма иницирани реформи, които да сложат край на "лишаването на мароканците от правото на придвижване".

Говорителят на външното министерство на Нидерландия коментира през ДВ, че страната му вече е предприела стъпки срещу посредничеството за интервютата за визи - бил въведен "цифров списък на чакащите, който гарантира, че посредниците вече нямат възможност да се намесват". А сайтът на подизпълнителя за Испания BLS въведе по-рано този месец система за валидация чрез селфи. Консулството на Италия в Казабланка направо реши да се откаже от услугите на TLS Contact заради "манипулации при определянето на датите за интервю".

 

Източник: Дойче веле

Десет нелегални мигранти от Мароко са задържани в София

Десет нелегални мигранти от Мароко са задържани в къща на столичната ул. "Емилиян Станев", научи БНР. Акцията на полицията е била снощ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com