Милион бутилки в минута: Светът на прага на пластмасова катастрофа

9120
Милион бутилки в минута: Светът на прага на пластмасова катастрофа
Снимка: Getty Images/Guliver

Всяка минута по света се купуват 1 млн. пластмасови бутилки, като този брой ще скочи с 20% до 2021 г., създавайки екологична криза, съизмерима по сериозност с климатичните промени.

Нови данни свидетелстват за бума на употребата на пластмасови бутилки, заради който до края на десетилетието ще бъдат продадени над половин трилион шишета.

Над 480 млрд. пластмасови бутилки са били продадени по света през 2016 г. До 2021 г. този брой ще се повиши на 583,3 млрд.

Повечето шшета с вода и безалкохолни напитки се правя от полиетилен терефталат, който се рециклира много добре. На практика обаче усилията пластмасовите бутилки да се събират и да не замърсяват почвата и океаните се провалят.

По-малко от половината пластмасови бутилки, купени през 2016 г., са били събрани за рециклиране, и само 7% са използвани за направата на нови бутилки. Вместо това повечето шишета попадат на сметищата или в океаните.

Всяка година между 5 и 13 млн. тона пластмаса отиват във водните басейни, попадайки впоследствие в птиците, рибата и останалите морски организми. До 2050 г. океаните ще съдържат повече пластмата, отколкото риба.

Експертите са категорични, че тези отрови вече си проправят път до хранителната верига на човечеството.


Откриха бактерии, които разлагат пластмасата

Химици от Япония са открили нов вид бактерии (Ideonella sakaiensis 201-F6), които са способни да разлагат пластмасата (или поне полиети...

Учени от Гентския университет са установили, че хората, които консумират морска храна, поглъщат около 11 000 микроскопични частици пластмаса всяка година. Миналата година например пластмаса е открита в 1/3 от уловената във Великобритания риба. Този опасен процес притеснява сериозно учените, които са на мнение, че пластмасата представлява сериозен риск за човешкото здраве, пише Guardian.

Мнозина експерти призовават пластмасовите бутилки да бъдат рециклирани или позвани повторно, а не да бъдат изхвърляни след еднократна употреба.

"Пластмасовото замърсяване е опасност с мащабите на климатичните промени, тъй като то засяга всяка естествена система на планетата и увеличаващ се брой живи огранизми. Науката е категорична, че пластмасата не може да се усвоява успешно в хранителната верига. Веднъж попадне ли в храната, тя внася изключително вредни токсини на трапезата ни", заявява Уго Таголм, споциалист по опазване на моретата.

Основният брой пластмасови бутилки се произвежда от най-големите световни компании за напитки. 6-те подобни топ компании използват, взети заедно, само 6,6% от рециклирания полиетилен терефталат, сочат данни от Грийнпийс. 1/3 от тях нямат никакво намерение да увеличават този процент, а нито една от тях не се стреми да произвежда бутилките си на 100% по този начин.



Пластмасовите бутилки могат да се правят на 100% от рециклирана пластмаса. Процесът е по-евтин и по-малко енергоемък. Големите производители на напитки обаче отказват да прегърнат идеята по естетически причини - защото искат бутилките им да са прозрачни и лъскави.

Учени и екологични организации продължават да настояват индустрията да стане по-отговорна и да помогне за опазването на планетата и човешкото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка