ООН: Африка се урбанизира най-бързо

88849
ООН: Африка се урбанизира най-бързо

Африка, където живеят почти 1,2 милиарда души, демонстрира най-високите темпове на урбанизация в света. Това се казва в доклад на Икономическата комисия на ООН за Африка, предаде БГНЕС.

Ако през 1950 броят на градските жители на Черния континент е бил 33 милиона души /14,4% от общото население/, то през 2011 той е нараснал до 414 милиона /39,6%/, а през 2015 ще достигне 471 милиона /47,7%/, се казва в доклада.

Градовете поглъщат все по-голяма част от демографския ръст в Африка. Това е резултат и от процеса на преместването на население от селата към градовете и превръщането на някои селски райони в градски селища.

Процесът на ускорена урбанизация ще продължи с бързи темпове и в бъдеще, се посочва в документа. Делът на градското население се очаква да достигне през 2030 до 744 милиона. Това ще предизвика редица сериозни трансформации от социален характер, засягащи начина на живот на африканците, принципите на работа на здравната и образователната системи.

Черният континент преживява днес истински демографски бум. Най-бързо увеличаващата се възрастова група е тази на младежите. Около 42% от африканците са под 15 години. "Младежите са ресурс с огромна сила, който трябва да бъде използван за благото на икономическото развитие на цяла Африка", заяви заместник-изпълнителният директор на Икономическата комисия на ООН за Африка Абдала Хамдок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com