СЗО иска милиарди за борбата с тропическите болести

26746
СЗО иска милиарди за борбата с тропическите болести
Снимка: Gettyimages

Световната здравна организация (СЗО) прикани държавите по света да инвестират милиарди долари срещу 17 пренебрегвани тропически болести, включително треска денге, проказа и сънна болест, които убиват 500 000 души годишно.

СЗО заяви, че около 1.5 млрд. души в 149 страни са засегнати от тези болести и твърди, че допълнителните инвестиции ще спасят хората, ще предотвратят заболявания, ще сложат край на страданията и ще подобрят производителността.

СЗО призна: Реагирахме бавно на кризата с ебола

Световната здравна организация (СЗО) призна днес, че е реагирала бавно на епидемията от ебола и че това би трябвало да й бъде за урок в...

"Засилените инвестиции от страна на правителствата ще облекчат страданията на хората, ще разпределят икономическите печалби по-равномерно и ще освободят много хора от капана на бедността", заяви ръководителката на СЗО Маргарет Чан.

Дирк Енгелс, ръководителят на отдела за контрол на тропическите болести, заяви пред репортери, че Африка е "континентът, на който се срещат най-много от тези болести", като много хора страдат от повече от една от тях. Той допълни, че около 450 млн. души в Африка рискуват да се заразят от тези болести. Но болестите поразяват и хора в Латинска Америка, Близкия Изток, Азия, и дори могат да се появят в европейските страни, Япония и САЩ, съобщиха от СЗО.

Освен треската денге, сънната болест и проказата, се срещат и бяс, трахома, язва бурули, фрамбезия, чага, лайшманиоза, речна слепота и др. СЗО препоръчва инвестирането на 2.9 млрд. долара годишно до 2020 г. за лечение на заболяванията или унищожаването на насекомите или другите преносители. След това инвестиционните изисквания за следващото десетилетие ще паднат до 1.6 млрд. годишно, когато заболяванията бъдат ограничени или изкоренени.

Общите инвестиции за 16 години възлизат на 34 млрд. Вече е постигнат огромен напредък в някои територии, заявиха представители на СЗО, визирайки изкореняването на речната слепота в Колумбия през 2013 г. Междувременно Бангладеш и Непал са на път да победят коремната лайшманиоза, пренасяна чрез ухапванията от заразени женски пясъчни мушици и поразяваща вътрешните органи.

16 млн. души умират годишно от начина на живот

Болестите, свързани с начина ни на живот, включително диабетът и някои видове рак, убиват преждевременно 16 000 000 души всяка година, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com