СЗО предупреждава за силна епидемия от чума в Мадагаскар

4965
СЗО предупреждава за силна епидемия от чума в Мадагаскар
Снимка: Pixabay

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че смъртоносната епидемия от чума в Мадагаскар изглежда е поставена под контрол, но предупреди, че следващата епидемия вероятно ще бъде по-силна.

"Следващата може да бъде по-ясно изразена или по-силна", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адамом Гебрейъс пред журналисти в Женева, настоявайки, че "проблемът е сериозен".

Десетки загинали на Мадагаскар заради ураган

Почти 30 са загиналите в Мадагаскар, след като тропическият циклон "Ава" удари островната държава миналата седмица, съобщава БГНЕС. По...

Избухването на бубонна чума, която се разпространява от заразени плъхове чрез ухапвания от бълхи и пневмонична чума, разпространена от човек на човек, е причинила смъртта на повече от 200 души в островната държава в Индийския океан от август насам, пише БГНЕС.

Мадагаскар е претърпявал взривове от бубонна чума почти всяка година от 1980 г. насам, често причинени от плъхове, избягали от горски пожари.

Заболяването се завръща всеки горещ дъждовен сезон, от септември до април. Средно между 300 и 600 инфекции се регистрират всяка година сред население, приближаващо 25 милиона души, според оценка на ООН.

Но Тедрос изрази тревога, че "чумата в Мадагаскар се държи много, много различно тази година".

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Мадагаскар заради случаи на чума

Поради регистрирани напоследък случаи на чума в Мадагаскар, Министерството на външните работи /МВнР/ препоръчва на българските граждани...

Случаите на заболели се появиха много по-рано от обичайното и вместо болестта да остане в провинциалните райони, тя проникна в градовете. Властите са регистрирали 2000 случая, а Тедрос съобщи днес, че починалите вече са 207.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com