Убиха президента на Чад, синът му пое властта

2914
Убиха президента на Чад, синът му пое властта
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Чад Идрис Деби почина от наранявания, получени по време на боевете срещу бунтовниците в северната част на страната. Тово съобщава агенция AFP, позовавайки се на изявление на военните.

Както източник, запознат със ситуацията, потвърди за РИА Новости, 68-годишният Деби е пристигнал на фронтовата линия, за да отпразнува победа в борбата с бунтовниците и да ръководи операциите на въоръжените сили. Според събеседника на агенцията държавният глава е бил сериозно ранен при сблъсъците и впоследствие е починал в болница.

"Идрис Деби Итно току-що издъхна, защитавайки териториалната цялост на бойното поле. Ние информираме народа на Чад с дълбока скръб", каза говорителят на армията генерал Азем Бермандоа Агуна по местен телевизионен канал.

По-рано стана известно, че Идрис Деби е преизбран за шести мандат, получавайки над 79% от гласовете. Деби е държавен глава от декември 1990 г., припомня агенция "Фокус".

В деня на изборите, 11 април, бойци започнаха офанзива от бази в Либия. В неделя боевете бяха възобновени и в понеделник армията елиминира над 300 въстанници от Фронта за промени и съгласие в Чад. 

Още 500 военни пращат САЩ в Германия наесен

Съединените щати ще настанят още 500 свои военнослужещи в Германия в опит да укрепят двустранните връзки, заяви министърът на отбраната...

Според вестник Al Wihda след смъртта на президента, в страната е създаден преходен военен съвет, оглавяван от сина му Деби Махамат. Скоро предстои да бъде обнародвана "преходна харта". 

Чад е обявил двуседмичен траур и полицейски час от 18:00 до 05:00 ч. сутринта. Също така военните решиха да затворят сухопътните и въздушните граници „до второ нареждане“.

Преходният период ще продължи година и половина. Настоящият кабинет и парламентът бяха разпуснати. Военният съвет обеща да проведе нови избори.

Чад се намира в африканския регион Сахел - един от най-проблемните на континента поради многото терористични формирования в региона и нелегалната миграция. През 2014 г. Франция стартира антитерористичната операция „Бархан“ в региона. Тази мисия се подкрепя от регионалната структура на Сахелската петорка (G5), която включва Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com