В Чад започва кампания за ключов референдум

2508
В Чад започва кампания за ключов референдум
Снимка: Getty Images

В Чад започва кампания в събота за гласуване на нова конституция в предполагаем тест за легитимност на управляващата хунта и 30-годишното управление на династията Итно. Преходният президент генерал Махамат Идрис Деби Итно, чиято хунта управлява от 2021 г., обеща да предаде властта на цивилни и да проведе избори тази година, преди да ги отложи за 2024 година.

Стъпка към демократични избори

Повече от 8,3 милиона души в огромната, но бедна страна Сахел са призовани да гласуват на референдум, насрочен за 17 декември и възприеман като ключова стъпка към изборите и установяване на гражданско управление.

Опозицията, неправителствените организации и политолозите казват, че гласуването изглежда е насочено към запазване на "династията" на Итно и семейството му след трите десетилетия на абсолютна власт, на която се радва баща му Идрис Деби Итно. „Освен формата на управление, основният въпрос е да се позволи на властта да тества своята популярност и легитимност, което ще се определи от процента на избирателна активност“, каза пред АФП Иса Джоб, професор по право в университета на Нджамена. „Формата на държавата не е приоритет. Всички, които отхвърлят този режим, могат да гласуват само против това, което той предлага“, добави Енок Джонданг, бивш председател на Чадската лига за човешки права (LTDH), цитиран от БГНЕС.

Още: Убиха президента на Чад, синът му пое властта

Новата предложена конституция не се различава много от предишната, която концентрира значителни правомощия в ръцете на държавния глава. Лагерът на прохунтата „Да“ подкрепя единна държава, докато противниците подкрепят федерален модел. Най-радикалните опозиционни групи, някои от чиито лидери заминаха в изгнание след кървавото потушаване на демонстрация на 20 октомври 2022 г., настояват за бойкот на това, което наричат „маскарад“. Това, което се предлага, е „изолиран изборен процес“ за „увековечаване на династична система“, твърди Консултативната група на политическите актьори (GCAP), платформа от около 20 партии.

"Свободни" избори

На 20 април 2021 г. хунта от 15 генерали провъзгласи 37-годишния генерал Махамат Деби за президент на преходния период, след като баща му загина на фронтовата линия, докато придружаваше войски срещу бунтовниците. Деби младши обеща при поемането на властта да върне властта на цивилни, както и да позволи "свободни" избори след 18-месечен "преходен" период. Той също така обеща да не се кандидатира. Но 18 месеца по-късно, по препоръка на национален диалог, бойкотиран от огромното мнозинство от опозицията и най-мощните бунтовнически групи, Махамат Деби удължи преходния период с две години. Той също така си позволи да се кандидатира за президент, като смени армейската си униформа с цивилни дрехи.

Клането

Масови протести избухнаха през октомври миналата година след удължаването на преходния период и те бяха жестоко потушени от силите за сигурност. Между 100 и 300 души бяха застреляни от полицията, според опозицията и неправителствените организации, докато хората протестираха в столицата Нджамена и извън нея. Властите казват, че загиналите са около 50, включително шестима членове на силите за сигурност.

Още: Войната и геноцидът в Африка, за които светът нехае

В четвъртък правителството амнистира "всички цивилни и войници", замесени в безредиците, което показва "желанието на хунтата за национално помирение". Опозицията протестира срещу идеята за закон за обща амнистия, предназначена да "защити от правосъдието полицаите и войниците за клането".

Всички протести срещу режима бяха набързо обявени за незаконни през изминалата година, с изключение на една ключова опозиционна фигура Суксес Масра, която се завърна от изгнание, след като подписа споразумение за „помирение“ с Деби.

На 13 октомври „Хюман райтс уотч“ (HRW) изрази загриженост заради „опитите за ограничаване на политическото дисидентство преди референдума“. „За да има този референдум някаква легитимност, опозиционните партии и техните лидери трябва да се чувстват свободни да се срещат и да водят кампания. В противен случай референдумът рискува да бъде възприет като средство за превръщане на преходното правителство в постоянно.“

18-милионното население на Чад е разделено между сухия север и мюсюлманското население, което доминира във властта над 40 години, и по-плодородния юг, обитаван предимно на християни и анимисти. Миналата година Чад беше поставен на предпоследно място в света по индекса на ООН за човешко развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com