X
 
 

В Нигер ваксинират 4 млн. деца срещу морбили

1046 0
photo of В Нигер ваксинират 4 млн. деца срещу морбили
Снимка: iStock/Guliver
В Нигер в петък стартира кампания за ваксиниране на над четири милиона деца срещу морбили, една от най-големите причини за детска смъртност в страната, съобщи здравното министерство.

Едноседмичната национална програма има за цел "премахване на морбили до края на 2020 г.", каза министърът на здравеопазването Илиасу Майнасара и добави, че "ще обхване 4,254 милиона деца" на възраст от 9 месеца до петгодишна възраст.

"Въпреки всички усилия, положени в борбата срещу заразните болести, все пак отбелязваме постоянството на локализирани епидемии от морбили (в Нигер)", каза Майнасара на път за столицата Ниамей, където ще започне кампанията.

Но някои експерти казват, че програмата за ваксинация трябвало да стартира по-рано

Епидемията от морбили в страната затихва

Епидемията от морбили в страната затихва, заяви за "Хоризонт" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тод...

"Забавянето на тази кампания, която трябваше да се случи през 2018 г., доведе до ... появата на епидемии в няколко области ", заяви представителят на УНИЦЕФ в Нигер Фелисите Чибиндат.

От януари тази година в Нигер са документирани 9 771 случая, което доведе до 53 смъртни случая, каза тя.

„Морбили е сериозно и изключително заразно вирусно заболяване и остава една от водещите причини за смърт в ранна детска възраст, докато тя може да бъде предотвратена чрез ваксинация", каза Чибиндат.

Тя вярва, че децата на мигранти, бежанци и разселени хора ще се възползват от кампанията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....