Запасите от змийска противоотрова са на изчерпване

7786
Запасите от змийска противоотрова са на изчерпване

Светът страда от недостиг на една от най-ефективните противоотрови при змийско ухапване, което поставя живота на хиляди хора на риск, предупредиха експерти.

Според неправителствената организация „Лекари без граници“ спешно са необходими нови запаси от серума „Fav-Afrique“, който помага за лечението на ухапвания на десет различни вида змии, разпространени предимно в Субсахарска Африка, пише Би Би Си

Вижте тази двуглава кобра (ВИДЕО)

Мъж, който се занимава с развъждане на змии, се натъкнал на уникален образец в своята ферма в Юйлин: една от новоизлюпените кобри се ок...

Лекарите предупреждават, че запасите ще се изчерпат през 2016 г., а лечението със серума няма заместител. Артернативи въпреки това съществуват, но те не са толкова ефикасни.

Според компанията производител на антидота „Sanofi Pasteur“ неговото производство не е изгодно. Тя спря производството му през миналата година, но обеща да сподели рецептата с други желаещи да го произвеждат. В момента се предполага, че „Sanofi“ води разговори с друга компания за производството на „Fav-Afrique“, но не се очаква преговорите да завършат преди края на 2016 г. Това според „Лекари без граници“ означава, че е заместителен продукт не може да се очаква през следващите две години.

Всяка година по света 5 млн. души биват ухапани от змии. От тях близо 100 000 умират, а други 400 000 остават с увреждания до края на живота си. Само в Субсахарска Африка 30 000 души загиват от ухапвания всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com