Американските военни крият за въздушни удари, избили десетки цивилни в Сирия

5033
Американските военни крият за въздушни удари, избили десетки цивилни в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските военни прикривали въздушни удари в Сирия през 2019 г., при които загинали 64 жени и деца, възможно военно престъпление, по време на битката срещу „Ислямска държава“. Това съобщи в събота в. „Ню Йорк Таймс“. В информацията се посочва, че Централното командване, което наблюдава въздушните операции, е признало за ударите едва тази седмица и ги е оправдало, предава БГНЕС.

Според информацията двата последователни въздушни удара близо до град Багуз са наредени от класифицирано американско звено за специални операции, натоварено с наземни операции в Сирия. Вестникът съобщи, че Централното командване на САЩ, което наблюдаваше въздушните операции на САЩ в Сирия, е признало ударите за първи път тази седмица и заяви, че те са били оправдани.

Сирия с най-много жертви от пехотни мини в света

Миналата година Сирия изпревари Афганистан като страната с най-голям брой регистрирани жертви от противопехотни мини и невзривени боепр...

В изявление в събота Централното командване повтори информацията, която даде на вестника, че 80 души са били убити при ударите, включително 16 бойци на Ислямска държава и четирима цивилни. Военните казаха, че не е ясно дали останалите 60 души са цивилни, отчасти защото жените и децата може да са били бойци.

В съботното изявление военните заявиха, че ударите са били „законна самоотбрана“, пропорционални и че „бяха предприети подходящи стъпки, за да се изключи присъствието на цивилни“. "Ние се отвращаваме от загубата на невинен живот и предприемаме всички възможни мерки, за да гf предотвратим. В този случай ние докладвахме и разследвахме ударите според нашите собствени доказателства и поемаме пълната отговорност за непреднамерената загуба на живот", каза Централното командване.

Броят на цивилните сред 60-те загинали не може да бъде определен, тъй като "много въоръжени жени и поне едно въоръжено дете бяха наблюдавани" във видеозаписа на събитията, се казва в съобщението, добавяйки, че по-голямата част от 60-те вероятно са бойци. Централното командване заяви, че ударите са били извършени, докато Сирийските демократични сили (СДС) са били под силен огън и застрашени от преодоляване, но и СДС съобщили, че районът е свободен от цивилни.

Генералният инспектор на министерството на отбраната започнал разследване на инцидента от 18 март 2019 г., но докладът му в крайна сметка беше „лишен“ от всяко споменаване на бомбардировката и задълбочена, независима проверка така и не се проведе, констатира в. „Ню Йорк Таймс“. Вестникът заяви, че публикацията ме се основава на поверителни документи и описания на класифицирани доклади, както и на интервюта с пряко замесени служители.

Пътуването на мигрантите от Сирия до Беларус струва по 4 500 долара

В понеделник граничната служба на Беларус съобщи, че голяма група мигранти от Близкия Изток и Африка се е отправила към границата на Бе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com