Антъни Блинкен: Лавров ми каза, че войната ще продължи

5857
Антъни Блинкен: Лавров ми каза, че войната ще продължи
Снимка: Getty Images

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза днес, че дипломатическата активност на руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на външните министри на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия „не е била нито конструктивна, нито продуктивна по който и да било въпрос", предаде Ройтерс.

Блинкен, който не се срещна с Лавров в кулоарите на срещата, каза на пресконференция, че руският първи дипломат е бил „тотално негативно настроен" и фокусиран върху отправяне на обвинения срещу САЩ. "Не чух нищо от външния министър Лавров, което да подсказва някаква промяна в посоката, когато става въпрос за това, което Русия прави в Украйна", каза Блинкен и добави, че Русия се е съсредоточила върху това да обвинява САЩ за световните проблеми.

САЩ обещаха нова голяма помощ за възстановяването на Украйна (ВИДЕО)

САЩ ще отпуснат 1,3 млрд. долара допълнителна помощ за възстановяване на Украйна. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен на конф...

Американският държавен секретар призова също Русия да удължи сделката за зърното с Украйна, която изтича в понеделник вечерта, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че руският му колега Владимир Путин се е съгласил да направи това, посочва Франс прес.

Коментарите на Блинкен идват след тези на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, който малко по-рано потвърди, че Лавров си е изпуснал нервите заради критиките към руската инвазия в Украйна. „Лавров ми отговори много агресивно и обясни гледната си точка, като каза, че всичко е „заговор на Запада" и че войната ще продължи", каза Борел пред репортери след срещата на АСЕАН, в който участваха и САЩ, Китай и Япония.

Борел: Лавров много агресивно ми заяви, че Русия няма да спре войната 

Лавров заяви по-рано тази седмица, че войната няма да приключи, докато Западът "не се откаже от плановете си да запази своето господство", включително "натрапчивото желание" да победи Русия в стратегически план. Руският външен министър не е планирал да се свързва с Блинкен, докато е в Джакарта, каза говорителката му Мария Захарова, цитирана от БТА. 

Китай с обещание пред САЩ да не дава оръжия на Русия

Китай е дал обещание да не изпраща оръжия на Русия. Това стана ясно от думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на п...

Лавров обаче се срещна с най-висшия китайски дипломат Ван И. Двете страни ще "засилят стратегическата комуникация и координация", съобщи китайското външно министерство. Други въпроси, които доминираха по време на разговорите в Индонезия, бяха изстрелването на ракети от Северна Корея, съперничеството между САЩ и Китай и продължаващата криза в Мианма.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com