Apple, Google и Facebook осъдиха имигрантския указ на Тръмп

2225
Apple, Google и Facebook осъдиха имигрантския указ на Тръмп

Най-големите в света технологични компании осъдиха имигранционния указ на Доналд Тръмп, след като техни служители настояха да се излезе с публична позиция.

Ръководителите на Apple, Google и Facebook изпратиха имейли до своите служители, в които обявиха несъгласието си с въведената забрана за влизане в САЩ на граждани от 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук съобщи, че компанията му е заявила на Белия дом, че не подкрепя тази политика. "Apple не би съществувала без имиграция". Биологичният баща на съоснователя на Apple Стив Джобс е сирийски имигрант.

Технологичните гиганти твърдят, че имиграционните политики на новия американски президент вече подкопават способността им да набират и задържат талантливи инженери от различни краища на света. Директорът на Trimian Амит Кумар коментира пред "Файненшъл таймс", че заради Тръмп много стартиращи фирми все повече увеличават клоновете си извън САЩ.

"Промяната беше незабавна. Хората мислят в коя страна е най-добре да базират дейността си. Виждам това навсякъде", заяви Кумар.

Технологичната индустрия няма голям брой наети служители от седемте страни, цитирани в указа на Тръмп. Google заяви, че засегнати от мярката ще са под 200 нейни служители от всичките 60 000.

Компаниите от сектора обаче се готвят за по-широка битка, за да защитият достъпа на обучени и образовани имигранти. Тръмп разкритикува визата H-1B, която много от големите технологични компании използват, за да привлекат хиляди софтуерни инженери от страни като Индия.

След като технологичните компании поведоха кампанията на корпоративна Америка в защита на правата на хомосексуалните, много техни служители очакват, че сега ръководителите им ще се ангажират в публична битка за това, което те смятат, че е правилно, предаде Mediapool.

Някои от директорите на компании енергично заклеймиха в социалните мрежи въведената от Тръмп забрана. Изпълнителният директор на Netflix Рид Хейстингс я окачестви като "антиамериканска". Създателят на Twitter Джак Дорси я определи като "смущаваща", а изпълнителният директор на Slack Стюарт Батърфийлд написа, че почти всяко от действията на Тръмп е "неоснователно... зло".

Дори и ръководители на компании, които се съгласиха да работят като съветници на Тръмп – като директора на Uber Травис Каланик, заявиха, че ще повдигнат въпроса на заседанието на президентския съвет за бизнеса идната седмица.

Илън Мъск, изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, каза, че много хора, засегнати от забраната, са "силни поддръжници на САЩ. Те са постъпили правилно, не грешно и не заслужават да бъдат отхвърлени".

Други компании като Google подготвят планове да помогнат на служителите си от седемте държави, които са засегнати от забраната и могат да бъдат изгонени от страната.

От Uber заявиха, че ще окажат финансова помощ на шофьорите си, които са били блокирани извън САЩ.

Airbnb обеща да предостави безплатно квартири на бежанци. Шефът на компанията Брайън Чески подкани всеки, на който му е забранено да остане в САЩ, да се свърже лично с него.

Някои от служителите в технологичните компании се опасяват, че шефовете им може да предпочетат да се съобразят с политиките на Тръмп в интерес на бизнеса си, вместо да се застъпват за либерални права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com