Байдън: Ако Русия успее в Украйна, балканските страни може да са следващите

5778
Байдън: Ако Русия успее в Украйна, балканските страни може да са следващите
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън предупреди, че ако не се помогне на Украйна, балканските страни ще са следващите.

Вълненията могат да се разпространят в Европа, ако Конгресът не успее да приеме допълнителна помощ за Украйна. „Ако ние се отдалечим и Русия успее да удържи атаките си и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни?“, попита той по време на среща с американски кметове. Байдън също така изрази своето безпокойство и за съдбата на страни като Полша и Унгария в случай на неуспех на Киев.

Без допълнителна помощ има опасност Москва да спечели войната до няколко седмици

Още: Финландия спи спокойно, готови сме за агресия от Русия: Премиерът Орпо

Служители на Белия дом, запознати със срещата, предупредиха директно, че ако Конгресът не разреши допълнителна военна помощ за Украйна през следващите дни, Русия може да спечели войната след няколко седмици - в най-добрия случай месеци, предаде телевизия NBC, цитирана от БГНЕС.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс заявиха пред конгресмените, че Украйна ще изчерпи някои възможности за противовъздушна отбрана и артилерия през следващите седмици. Мрачната оценка, която бе описана като „невероятно категорична“, беше направена, тъй като помощта за Украйна никога не е била по-несигурна.

Още: Байдън: Блокирането на военната помощ за Украйна заплашва свободния свят

На срещата в сряда в Белия дом Съливан и Хейнс запознаха Конгреса със секретна времева рамка кога ключовите военни ресурси на Украйна ще бъдат в значителна степен изчерпани, както и с подробна оценка на текущата динамика на бойното поле, казаха двамата източници пред телевизията. 

Една победа на Русия ще отекне в целия свят

Съливан и Хейнс добавиха, че липсата на помощ за Украйна ще накара и други страни, които разчитат на Вашингтон, включително Япония и Южна Корея, да преосмислят своите съюзи с него. Тяхното послание е, че една руска победа само защото САЩ не постигнаха успех с помощта за Украйна, „ще отекне в целия свят“, твърдят запознатите със срещата.

Още: Руското правосъдно министерство обяви фразата "Слава на Украйна" за "нацистка"

Не е съвпадение, че Путин предприе най-голямото си въздушно нападение от началото на войната в момент, когато Конгресът се оттегли миналия месец, без да одобри допълнителна помощ, изтъкнаха Съливан и Хейнс.

Двупартийната група от лидери на Конгреса на срещата са се съгласили, че предоставянето на помощ на Украйна е приоритет на националната сигурност, но са признали, че има разногласия как да се действа законодателно.

Помощта за Украйна, която беше задържана в Конгреса в продължение на месеци, е част от законодателство, което също така осигурява финансиране за сигурността на Израел, Тайван и САЩ, припомня NBC. През октомври Байдън поиска допълнителни около 61 милиарда долара военна помощ за Украйна, част от които ще бъдат използвани за попълване на запасите на САЩ. Преди това Конгресът разреши около 75 милиарда долара помощ за Украйна. Но съпротивата на някои републиканци в Конгреса спря законодателството, а преговорите в Сената за промени в политиката по южната граница, която е основен приоритет за републиканците, бяха безрезултатни.

Още: НАТО: Страните членки не трябва да очакват мир, а да се готвят за война с Русия

Въпреки всичко лидерите на Сената от двете партии изразиха оптимизъм тази седмица, че горната камара скоро може да се заеме със законодателството. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза пред репортери след срещата в Белия дом, че оценява шансовете за сделка на „повече от 50%“.

В същото време съдбата на законопроекта в Камарата е много по-несигурна. Байдън предупреждава от месеци, включително в обръщение към нацията от Овалния кабинет, че липсата на нова помощ ще доведе до ужасни последствия за Украйна и световния ред като цяло.

Още: Колко трябва на Украйна, за да победи Путин: Сметки има, действията са кът (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка