Байдън: Демокрацията е важен въпрос в двустранните отношения между САЩ и Индия

1236
Байдън: Демокрацията е важен въпрос в двустранните отношения между САЩ и Индия
Снимка: Getty Images

Президентът Джо Байдън пристигна в Индия за двудневна среща на Г-20 в момент на разделение между водещите световни икономики, надявайки се да се възползва от възможността, създадена от отсъствието на лидерите на Русия и Китай.

Първата задача на Байдън след пристигането му е била среща на четири очи с индийския министър-председател Нарендра Моди в неговата резиденция. Байдън се стреми да възприеме изцяло Индия като един от най-важните партньори за САЩ през 21-ви век и ключов регионален съюзник, който да се противопостави на Китай, съобщи Си Ен Ен.

Още: Няма нужда от изяви: Путин не предвижда видеообръщение пред Г-20

Представители на Белия дом нарекоха "разочарование" за Индия факта, че президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин няма да участват в срещата на върха този уикенд, но добавиха, че Съединените щати възнамеряват да използват форума като възможност за укрепване на отношенията с останалите държави участнички.

"Ще кажа, че според мен за нашите индийски партньори е значително разочарование, че те не са тук, и благодарност, че ние сме тук", заяви помощникът на президента на САЩ и координатор за Индо-Тихоокеанския регион Кърт Кембъл малко след срещата на Байдън с Моди, предаде БГНЕС.

Още: Индия обмисля смяна на името си - ето как ще се казва

Вашингтон все още изпитва дълбока загриженост относно постиженията на Моди по отношение на правата на човека и това, което мнозина смятат за отстъпление от демокрацията в Индия, включително ограниченията върху пресата. Докато Байдън летеше за Ню Делхи, служители на борда на Air Force One заявиха, че Индия е отхвърлила исканията на САЩ за достъп на пресата до срещата на двамата лидери.

"Лидерите отново подчертаха, че споделените ценности на свободата, демокрацията, правата на човека, приобщаването, плурализма и равните възможности за всички граждани са от решаващо значение за успеха, на който се радват нашите страни, и че тези ценности укрепват нашите отношения", се казва в съвместно изявление, публикувано след срещата.,

Още: По примера на Путин: Си Дзинпин ще пропусне срещата на Г-20

Байдън и Моди обявиха редица споразумения в областта на технологиите и търговията и приветстваха сключването на споразумения за обмен на високи технологии, включително в областта на полупроводниците, телекомуникациите и компютрите. Те също така заявиха, че са уредили седмия и последен нерешен спор в рамките на Световната търговска организация между страните си.

След срещата официалните лица отбелязаха подобряването на отношенията между Индия и Съединените щати , описвайки ги като "напълно променени", но казват, че Байдън все пак е притиснал Моди за състоянието на демокрацията в страната му.

Още: Срещата на Г-20 в Делхи може да бъде превзета от маймуни

Кърт Кембъл каза, че Байдън е заявил много ясно на Моди, че „демокрацията е важен въпрос в двустранни отношения". "Индия продължава да бъде в процес на развитие и мисля, че ключът тук е да поддържаме уважителен диалог и да подхождаме към някои от предизвикателствата с известна доза смирение, като се имат предвид някои от трудностите, с които сме се сблъсквали в собствената ни страна", каза координаторът за Индо-Тихоокеанския регион.

Байдън няма за цел да заличи разломите по време на престоя си в Ню Делхи. Но с оглед на противопоставянето с Китай той се надява да убеди разединения свят, че Съединените щати остават ангажиран и ценен партньор.

Още: Китай присъедини ключова руска територия: Засега само на карта (СНИМКИ)

Президентът на САЩ пристигна в Делхи, в момент, когато социологическите проучвания в САЩ не показват благоприятен резултат за него. Проучване на Си Ен Ен, публикувано в деня на заминаването му, показва, че две трети от избирателите на демократите не са склонни да го подкрепят като кандидат за президентските избори през 2024 г.

Съветниците на Байдън смятат, че активността му на световната сцена може да помогне на кампанията му. Въпреки това, разклатените политически позиции на президента накараха колегите му, особено в Европа, да се чудят какво ще последва през следващата година и дали обещанията на Байдън за силна роля на САЩ в света ще бъдат подкрепени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com