Байдън: Обещавам да браня правата на жените

781
Байдън: Обещавам да браня правата на жените
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън обеща днес да „подкрепя правата на жените и момичетата във всички аспекти на нашата вътрешна и външна политика“, без да споменава изрично решаващия въпрос за правото на аборт в САЩ, предаде Франс прес.

Международният ден на жената „почита една истина, която съзнаваме всеки ден: жените и момичетата са от съществено значение за успеха и напредъка във всички аспекти на нашите общества“, написа президентът на САЩ по повод 8 март. „В твърде много части на света правата на жените и момичетата са атакувани“, каза той, давайки за пример Афганистан, Иран и „използването на изнасилването като оръжие за война“ от руската армия в Украйна.

Байдън удължава живота на здравноосигурителната програма на САЩ

Американският президент Джо Байдън удължава живота на здравноосигурителната програма на САЩ (бел. ред. по-известна като Medicare),...

Американското министерство на финансите обяви днес нови санкции срещу юридически и физически лица в Иран, по-специално двама служители от иранската затворническа администрация, обвинени в нарушения на човешките права срещу жени и момичета в тази страна, която бе разтърсена от безпрецедентно протестно движение.

Джо Байдън също така се задължи да работи „навсякъде по света“ за „защита на достъпа до здравеопазване, включително по отношение на репродукцията“ и за „запазване на политическото участие на жените“.

Що се отнася до собствената му страна, американският президент не спомена изрично правото на аборт, застрашено, тъй като Върховният съд оспори закрепването му в конституцията, което накара много щати да ограничат или просто да премахнат достъпа до прекратяване на бременността. Байдън обаче спомена "инвестициите", направени в САЩ в полза на семействата и работещите жени, и закон, предназначен за борба срещу насилието срещу жени в семейството, предаде БТА.

Президентът демократ, поради липса на мнозинство в Конгреса, всъщност няма лостове да се противопостави на инициативите на консерваторите срещу правото на аборт. Властите в щата Флорида представиха вчера законопроект, който ще забрани абортите след шестата седмица на бременността, а достъпът на всички американки до хапчета за аборт, използвани при по-голямата част от прекъсванията на бременността в САЩ, в момента е спрян по решение на съдия от Тексас.

Байдън и Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц потвърдиха ангажимента си да подкрепят Украйна, предаде ДПА. Двамата, кои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тъкър Карлсън вече е в руския ТВ ефир - излъчват предаването му с дублаж

Кого ще подкрепи Тейлър Суифт в изборите за президент на САЩ?: Основен фактор в кампанията

Руски пари купуват оръжие за Украйна: Мощен съюзник подкрепи плана на САЩ

Истински ужас: Рояци мормонски щурци нахлуха в Невада (ВИДЕО)

Байдън: Израелската офанзива в Газа не е геноцид

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com