Байдън тайно е говорил с мюсюлмански лидери. Саудитският военен министър отива в САЩ

3660
Байдън тайно е говорил с мюсюлмански лидери. Саудитският военен министър отива в САЩ
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил домакин на затворена среща с група мюсюлмански лидери на 26 октомври, съобщи NBC, позовавайки се на четири източника, запознати със събитието. То се е провело в Белия дом.

Белият дом нито обяви следобедната среща предварително, нито дори потвърди, че се е случила – ярък контраст с подхода, възприет, когато Байдън се срещна с еврейски лидери четири дни след началото на войната. След това събитие Байдън направи изявление пред медиите, в който потвърди "непоклатимата" връзка на САЩ с Израел и евреите.

Още: Ердоган: Западът май пак иска война между кръста и полумесеца! (СНИМКИ)

Какво се е случило на срещата?

Дипломат, присъствал на разговорите на 26 октомври, разказва, че би предпочел Белият дом да признае за срещата и да публикува коментарите на президента на САЩ: "Байдън прекара около час в частен разговор с мюсюлманските лидери. Той ги подкани да изразят загрижеността си и поиска мнението им по въпросите на политиката".

Събрани в Западното крило, гостите са помолили Байдън да призове за прекратяване на огъня. Някои от присъстващите са заявили, че Байдън не изглежда да проявява достатъчно съчувствие към цивилните, загинали в конфликта, нито към тежкото положение на американците мюсюлмани, изправени пред дискриминация в САЩ, добави анонимният източник.

"Беше откровена, емоционална дискусия, за да подчертаем, че трябва да видим хуманизиране на палестинците и признаване на загубата им. Половината население на Газа се състои от деца и беше казано на президента, че изявленията му са твърде кратки, не показват съчувствие", добавя източникът.

Още: Израел на практика скъса отношенията си с Турция (ВИДЕО)

Дипломация със Саудитска Арабия

Министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид бин Салман ще посети Вашингтон на 30 октомври, съобщи CNN. Посещението е планирано отдавна, но идва в момент, когато Израел разшири сухопътната си операция в Газа, уточнява БТА.

Очаква се Бин Салман да се срещне със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, министъра на отбраната Лойд Остин, държавния секретар Антъни Блинкен и няколко сенатори.

По-рано саудитското външно министерство осъди сухопътните операции на Израел. "Кралството осъжда и заклеймява всяка наземна операция, извършена от Израел, която би застрашила живота на палестински цивилни и би довела до нечовешки опасности. Кралството предупреждава за опасността от продължаване на тези груби и неоправдани нарушения, които противоречат на международното право срещу палестинския народ и сериозните последици, които те ще имат върху регионалния и международния мир и сигурност", се казва в официалната позиция.

Още: Иран твърди, че хиляди войници на САЩ са в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Междувременно, в Ивицата Газа днес (29 октомври) започна да се възстановява интернет връзката, след като в петък всякакви комуникации бяха прекъснати по време на масираните израелски бомбардировки, съобщиха от "Нетблокс"(Netblocks) - организацията, която наблюдава мрежата, предаде Франс прес.

"Мрежовите данни в реално време показват, че интернет връзката в ивицата Газа е възстановена", заяви "Нетблокс" в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър"). Сътрудник на АФП в град Газа потвърди, че е имал достъп до интернет и мобилната мрежа и е успял да се свърже с хора в южната част на палестинския анклав.

България се въздържа: Резолюция на ООН за примирие в Газа, но без "Хамас" да носи вина за войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън: Израелската офанзива в Газа не е геноцид

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Ако спечели изборите: Тръмп готви невиждана масова депортация на мигранти

Емблематичeн хотел в Лас Вегас затваря след 34 години

Бени Бланко: Следващата ми цел е със Селена Гомес да имаме деца (ВИДЕО)

Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com